Samtliga provsvar negativa om potentiell syfilissmitta

I juni slog Region Uppsala larm om att syfilis kan ha spridits på en gynekologisk mottagning i Uppsala. Över 200 kvinnor ombads att testa sig och efter omfattande provtagning fastslås nu att ingen smittats. "Det är tråkigt att vi skapat oro", säger smittskyddschefen Johan Hedlund.

I juni befarade Region Uppsala att syfilis hade spridits på en gynekologisk mottagning. Nu har alla provsvar kommit in – ingen har smittats.

I juni befarade Region Uppsala att syfilis hade spridits på en gynekologisk mottagning. Nu har alla provsvar kommit in – ingen har smittats.

Foto: Isabell Höjman/TT

Uppsala2023-08-28 15:00

Totalt ombads 286 kvinnor i Uppsala att testa sig för sjukdomen syfilis efter att man upptäckt smitta på en mottagning. Drygt 70 procent av provresultaten är registrerade och samtliga är negativa. Om resterande 86 personer har testat sig vet man inte, däremot kan de ha valt att lämna blodprov i ett annat län eller utomlands.

– Utifrån den låga misstankegraden har vi gjort bedömningen att vi inte behöver jaga in övriga provsvar. Vi avslutar den aktiva delen i smittspårningen, säger Johan Hedlund, chef för smittskyddsenheten.

Anledningen till den befarade spridningen av syfilis berodde på att en anställd upptäckts blivit smittat efter en incident som skedde under en undersökning. Efter upptäckten skickades ett meddelande ut där det bland annat stod att en ”större utredning med anledning av befarad smittspridning av syfilis vid en vårdverksamhet under 2022” pågår.

– Det som hände var att en anställd på den aktuella mottagningen träffade en patient och råkade sticka sig på en nål som hade använts till bedövning. Man följde alla protokoll som finns för hur man ska göra vid en sådan incident men test för syfilis ingår inte. Det visade sig dock att personen hade fått en infektion. Ingen har gjort något fel utan det rör sig om olyckliga omständigheter, säger Johan Hedlund.

undefined
Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska och enhetschef på smittskyddsenheten.

Om än en liten risk gick det inte att utesluta att spridning kan ha skett, och trots att det är oklart hur spridning om så fall skulle ha gått till, valde man att ta det säkra före det osäkra.

– Vid en undersökning används sterila och rent material, så som handskar. Syfilis sprids framförallt via sex när slemhinnor kommer i kontakt med varandra. Men det finns en teoretisk möjlighet att spridning skulle kunna ske genom exempelvis handskar eller något annat. Det är också en potentiellt allvarlig sjukdom som också kan smitta foster så vi kände att vi behövde larma.

Efter utskicket märkte Region Uppsala av att larmet hade skapat en stark oro hos kvinnorna.

– Naturligtvis blir många oroliga när man får ett sådant meddelande. Vi fick mycket samtal och även andra enheter. Men det är så pass allvarligt att det måste ske på det sättet. Det är tråkigt att vi skapat oro men vi måste vara på säkra sidan.

Syfilis

• Syfilis är en bakteriesjukdom som behandlas med antibiotika. Det vanligaste sättet att smittas är genom att ha sex utan kondom eller genom munsex. Smittan kan även föras vidare genom blodet.

• Alla får inte symtom. Det första symtomet på syfilis brukar vara sår där man blivit smittad, till exempel på könsorganet, runt ändtarmen eller vid munnen. Såret läker vanligtvis efter 6-8 veckor, men det betyder inte att man är frisk.

• Får man inte behandling sprider sig infektionen ut i blodet, vanligen mellan 4-10 veckor efter det första såret. Smittan kan då infektera andra organ, och därför kan sjukdomen visa sig på flera olika sätt. Vanligast är hudutslag, feber, trötthet och huvudvärk.

• Symtomen går över efter en tid, men utan behandling kan infektionen finnas kvar i kroppen och drabbad kan fortsätta smitta. Det kallas för sen syfilis, och kan leda till allvarliga symtom för hjärta och nervsystem efter flera år – ibland först efter 10-30 år.

Källa: 1177

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!