Efter studenten: "Vore najs att forska om dinosaurier"

I dag, fredag, tar de studenten efter en coronamarinerad gymnasietid. "Vi har fått kötta på under våren men nu känns framtiden spännande", säger Ottilia Bjerselius.

Framtiden känns spännande tycker Tova Svensson, 19 år, Ottilia Bjerselius, 18 år och Cleopatra Sjöberg, 19 år som alla går på  Realgymnasiet med inriktning stylistprogrammet.  I sommar ska alla tre jobba.

Framtiden känns spännande tycker Tova Svensson, 19 år, Ottilia Bjerselius, 18 år och Cleopatra Sjöberg, 19 år som alla går på Realgymnasiet med inriktning stylistprogrammet. I sommar ska alla tre jobba.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2021-06-04 05:00

På Stora Torget går Ottilia Bjerselius, 18 år, Tova Svensson, 19 år och Cleopatra Sjöberg, 19 år förbi den omtalade kandelabern. De pluggar på Realgymnasiet, inriktning stylist.  

undefined
Framtiden känns spännande tycker Tova Svensson, 19 år, Ottilia Bjerselius, 18 år och Cleopatra Sjöberg, 19 år som alla går på Realgymnasiet med inriktning stylistprogrammet. I sommar ska alla tre jobba.

– Framtiden känns spännande. Jag ska jobba och tjäna mycket pengar. I sommar har jag två jobb i två olika butiker och hoppas få ihop till en heltid till hösten. Mitt mål är att ha en framgångsrik karriär som stylist, säger Ottilia Bjerselius. 

undefined
Ottilia Bjerselius ska jobba i sommar och hoppas på fortsättning i höst.

Hennes klasskompis, Tova Svensson, är förväntansfull inför livet efter studenten. Hon vill skapa förändring för folk och berättar om sina planer.  

undefined
Tova Svensson vill forska i framtiden.

– Mitt drömjobb är att bli stjärnforskare eller arkeolog. Det vore asnajs att forska om dinosaurier, säger Tova, och hennes kompisar tittar på henne med frågande blickar. 

– Nej, det kanske jag inte sagt förut. Men jag vill ta reda på saker som ingen vet. Hur coolt vore det inte att åka till Egypten och gräva. Jag vill inte bli chef eller sitta på ett kontor varje dag, säger hon. 

I sommar ska Tova jobba i klädaffär och hoppas få fortsätta i höst. 

Cleopatra Sjöberg tycker att framtiden känns oklar. 

undefined
Cleopatra Sjöberg vill tjäna mycket pengar så att hon kan bli frilansande stylist.

– Jag har fått sommarjobb som arbetsledare. Det ska bli roligt och utmanande. Jag tänker få ihop ett startkapital för att kunna jobba som frilansande make-up artist i framtiden. 

Hur har era studier påverkats av pandemin?  

– Flera kurser blev uppskjutna till trean. Så nu under våren har vi fått kötta på men sedan några dagar är vi klara, säger Ottilia Bjerselius och ser nöjd ut. 

undefined
Ahmed Ali, 19 år och Lowe Samuelsson, 18 år, går på Kunskapsskolan inriktning ekonomi-ekonomi. En av dem har mycket planerat den andra inte.

Ahmed Ali, 19 år, och Lowe Samuelsson, 18 år, är på väg förbi avspärrningarna vid torget. De går på Kunskapsskolan inriktning ekonomi-ekonomi. Ahmed Ali har mycket planerat inför framtiden.  

undefined
Ahmed Ali vill plugga nationalekonomi till hösten.

– I sommar ska jag jobba på bilverkstad och till hösten har jag sökt nationalekonomi på flera universitet. Jag ser fram mot nästa steg i livet och att få sätta våra kunskaper på prov efter att ha pluggat så länge. Jag vill bli statsvetare, banktjänsteman eller revisor. Men är öppen för allt som kan hända. 

Lowe Samuelsson har inte sin framtid lika planerad. 

undefined
Lowe Samuelsson ska åka till Spanien i sommar, sen ska han söka jobb.

– Det ska bli skönt att ta en paus från pluggandet. I sommar ska jag åka till Spanien i två månader och sen söka jobb. Det tror jag kommer gå bra. Det gäller att ta för sig och vara social. Det värsta som kan hända är ju bara ett nej. Sen vill jag börja plugga hösten 2022, säger Lowe Samuelsson. 

Har pandemin förändrat er som personer?

 – Jag har tagit mycket mer ansvar, säger Lowe.

– Nu uppskattar jag varje dag på ett nytt sätt, har ju fattat att någon i familjen eller jag skulle kunna ha blivit sjuk eller dött i covid, säger Ahmed. 

Vid St Olofsbron kommer Rakel Fjordevik, Ida Holkedahl, och Alva Olsson gående. De går i trean på Katedralskolan och har just haft en idrottslektion.  

undefined
I dag ska de ta studenten: Rakel Fjordevik, Ida Holkedahl och Alva Olsson som går på Katedralskolan.
undefined
Rakel Fjordevik har sökt en massa jobb inför sommaren och det har lönat sig.

– Jag har varit runt till alla ställen jag kommit på och sökt jobb. Det har lönat sig. I sommar ska jag jobba i en matbutik och på ett gruppboende. Till hösten hade det varit kul att resa iväg någonstans men nu får man ställa in sig på att jobba i stället på grund av corona. Sen vill jag plugga och funderar på landskapsarkitekt eller psykolog, säger Rakel Fjordevik som både känner frihet och tomhet inom sig inför sitt nya liv. 

Alla tre har sommarjobb men sen är det oklart vad som kommer hända. 

undefined
Ida Holkedahl, tycker att pandemin har gjort att hon och hennes kompisar missat mycket av det roliga som det innebär att bli 18 år.

– Det är läskigt att ingenting är förutbestämt från och med i höst, säger Ida Holkedahl och tillägger: 

– Vi har ju missat mycket av det roliga i vår ungdom. När min storasyster fyllde 18 kunde hon vara ute och fira. När jag fyllde 18 var jag hemma med mamma. 

Ida hade velat resa, back-packa eller jobba som au pair men kommer satsa på att jobba i stället. 

Pandemin har präglat deras gymnasietid. De har inte bara haft mindre uteliv, träffat färre kompisar utan även tvingats plugga ensamma hemifrån på distans.  

De tre tycker att distansundervisning fungerat både bra och dåligt, ofta beroende på hur lärarna lagt upp lektionerna. Att sitta ensam med fylla-i-uppgifter har inte varit bra. 

undefined
Alva Olsson tycker att distansstudier fungerade dåligt. "Nu ska det bli skönt att få tid att leva."

– Distansundervisning har inte funkat för mig. Vi har renoverat hemma, haft fullt av folk överallt så jag har inte kunnat plugga. Mina betyg har sjunkit och det känns inte jättekul, säger Alva Olsson som gått inriktning natur. 

Hon vill fortsätta studera men vet inte vad. 

– Det ska jag tänka på i höst. Jag har pluggat så mycket och inte hunnit fundera. Det ska bli roligt att få mer tid att leva.

Studenten 2021

Studenten firas 4 juni men inte på traditionellt sätt i år heller. Varje skola organiserar utspringet utifrån Folkhälsomyndighetens regler. Endast två anhöriga per elev får delta vid utspringet. Flakåkning är inte tillåtet. Enligt covid-19 lagen är privata sammankomster med fler än åtta deltagare inte tillåtet. Att fira studenten ombord på en partybuss räknas som en privat sammankomst. Det är inte heller tillåtet att hyra ut lokal eller båt för fest för fler än åtta personer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!