Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument har överhopats av klagomål efter pilotstrejken. Även Allmänna reklamationsnämnden har tagit emot ett flertal ärenden.
En man från Uppsala vill exempelvis ha ersättning med 4 800 Euro (cirka 45 500 kronor) för en försenad gruppresa. Gruppen på 12 personer nådde destinationen i Kroatien ett dygn senare än planerat och missade en del av sin seglingssemester.
Oavsett anledning till ett inställt eller försenat flyg så har man som resenär inom EU alltid rätt till ombokning eller återbetalning av biljetten samt mat och boende. Däremot är flygbolagen inte alltid skyldiga att ersätta passagerarna för själva förseningen. I många fall har flygresenärer rätt till en schablonersättning baserad på resans längd. Men det gäller inte när en händelse räknas som extraordinär, alltså något som bolaget inte kunnat undvika. Det är också av den anledning SAS nyligen avslagit kravet från gruppen.
Men det är inte helt givet vad som gäller vid strejksituationer.
– Ärenden bedöms från fall till fall och det är inte självklart att en strejk är en extraordinär händelse. Det är dessutom flygbolagets ansvar att bevisa att det är så. När Allmänna Reklamationsnämnden beslutade i ett ärende rörande en pilotstrejk hos Norwegian förra året så dömde man till konsumentens fördel. Man ansåg inte att Norwegian bevisat att en extraordinär omständighet förelåg, säger Gustaf Ramel, juridisk rådgivare på Konsument Europa.
Vill man få ersättning för sin flygresa så ska man reklamera den så snart som möjligt till bolaget. Om det uppstår en tvist kan man få råd från exempelvis Hallå Konsument eller Konsument Europa, beroende på var bolaget har sitt säte. I sista hand kan man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden eller någon annan tvistlösningsnämnd.
– De finns i varje EU-land, i Norge, Schweiz och på Island. Man vänder sig till det land där man blivit försenad. De flesta bolagen följer deras utlåtanden, säger Gustaf Ramel.