Föräldrar kritiska till ledarskapet på Tiundaskolan

Föräldrar på Tiundaskolan är less på att lärare och rektorer byts ut på löpande band och att miljön på skolan är stökig och otrygg. Nu har flera föräldrar på skolan skrivit en lista med klagomål som ska framföras till skolans ledning.

Julia Kauta Kouyates har varit med och tagit fram en lista med klagomål på hur Tiundaskolan skötts, och tar bland annat upp den höga omsättningen på lärare på skolan som ett stort problem.

Julia Kauta Kouyates har varit med och tagit fram en lista med klagomål på hur Tiundaskolan skötts, och tar bland annat upp den höga omsättningen på lärare på skolan som ett stort problem.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-01-28 05:00

UNT rapporterade i förra veckan om stök och bränder på Tiundaskolan och om att skolan velat ta in väktare för att få bukt med problemen. 

Nu framför en grupp föräldrar en lista med klagomål till rektorn och ledningen på skolan. Deras förtroende för skolledningen är lågt. De anser inte att man lyckats skapa en lugn och trygg arbetsmiljö för barnen och stabilitet över tid. 

Julia Kauta Kouyates är en av föräldrarna bakom klagomålslistan. Hon har nyligen tagit sin dotter ur skolan på grund av problemen. Hon pekar på att det varit en stor omsättning på personal på skolan, både när det kommer till rektorer och lärare:

– I min dotters klass har lärare kommit och gått, om inte varje termin så varje år. De anställer, de får sluta, de anställer, de får sluta. Jag har varit i kontakt med den dåvarande områdeschefen som bollat tillbaka och sagt ”jag ska prata med rektorn”, men ingenting händer.

undefined
Julia Kauta Kouyates har varit med och tagit fram en lista med klagomål på hur Tiundaskolan skötts, och tar bland annat upp den höga omsättningen på lärare på skolan som ett stort problem.

Detta skapar oro bland barnen, menar hon, då lärarna inte hinner lära känna eleverna och där nya lärare och vikarier inte har koll på vad tidigare lärare gått igenom. Kommunikationen med skolledningen har också varit dålig, säger hon. När hon försökt lyfta problem till exempelvis skolområdeschef och studierektor, har responsen varit dålig. 

– När man kontaktar studierektorn skyller de ifrån sig på lärarna. Det är ett mönster och rektorerna tar inget ansvar för det som sker. Förtroendet är kört i botten. Inga regler verkar respekteras och eleverna får klara sig själva, säger hon.

Johan Eriksson har barn som går på skolan nu, och även han tycker det är problematiskt att personal byts ut så pass ofta.

– Det finns ingen kontinuitet i undervisningen, de lämnar inte över till nya lärare och lektioner ställs ofta in.

undefined
Johan Eriksson har barn på Tiundaskolan, han tycker att den höga omsättningen på lärare gjort att det blivit dålig kontinuitet i undervisningen för barnen.

Tiundaskolan har sedan den nyinvigdes 2018 haft tre ordinarie rektorer, och i samband med rekryteringsperioder tillfälliga rektorer. Skolans nuvarande rektor Jenny Westergren vill inte ställa upp på en telefonintervju. Hon svarar på mejl att den höga omsättningen på lärare kan vara en följd av att det skett många rektorsbyten. Hon skriver också:

– Tiundaskolan är en stor arbetsplats så man får inte glömma att det är naturligt att somliga slutar och nya medarbetare börjar. Ny personal kan även bero på utökning av organisationen, pensionsavgång eller att vi har haft personer som är anställda visstid enligt skollag.

Jenny Westergren säger att skolledningen "förfinat rutiner och organisationen i sig", och att deras förhoppning är att detta ska innebära mer kontinuitet i lärargruppen. Hon går däremot inte närmare in på vad som gjorts mer konkret.

undefined
Tiundaskolan i Luthagen har cirka 800 elever.

Stefan Jacobsson, som är verksamhetsområdeschef på kommunal grundskola, vill inte heller ställa upp på en telefonintervju. Han säger i ett skriftligt svar angående att de haft flera rektorer sedan skolan öppnades 2018:

– Det är svårt för mig att spekulera i varför enskilda medarbetare slutar. Att arbeta som skolledare är ett krävande arbete.

Han säger också att han inte känner igen bilden av att det är högre omsättning på lärare på skolan:

– Min uppfattning är att lärare på Tiunda inte lämnar sitt arbete i högre utsträckning än på andra arbetsplatser. Det är en skillnad mot förr i tiden då man kanske stannade hela sitt yrkesverksamma liv på en och samma skola.

Tiundaskolan

Den nybyggda Tiundaskolan invigdes 2018 i Luthagen, till en kostnad av drygt 470 miljoner kronor. 

Skolan är 13 000 kvadratmeter stor, nästan dubbelt så stor som gamla Tiundaskolan.

Skolan har elever från förskoleklass upp till och med årskurs 9. Det går ungefär 800 elever på skolan.

Sedan 2018 har skolan haft tre ordinarie rektorer, och i samband med rekryteringsperioderna har tillfälliga rektorer trätt in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!