En 18-årig elev misstänks för mord efter måndagens attack på Malmö Latinskola, där två anställda avled. Ett 50-tal elever befann sig på skolan när dådet skedde.
I Uppsala kommun planeras just nu en omfattande övning i PDV – pågående dödligt våld. Men denna var planerad även innan händelsen i Malmö. Övningen sker troligtvis i höst och ska involvera samtliga gymnasieskolor och flera grundskolor. Kommunen kommer att anlita ett externt företag som är specialiserat på säkerhetsarbete.
– Vi vill att skolorna förbereder sig på scenariot att en okänd person kommer in på skolområdet, och att de vet hur man inrymmer, barrikaderar och låser ordentligt, säger Olof Oskarsson, verksamhetsområdeschef för grundskolorna i Uppsala kommun.
Det handlar inte om att inrymning alltid är det första alternativet, förklarar Olof Oskarsson, utan att utrymning i dagsläget är det enda som skolorna redan övar på rutin i samband med brandövningar. Han säger att det är på grund av händelser som den i Malmö – 2015 skedde skolattacken i Trollhättan och 2017 knivhöggs en elev till döds i Enskede – som man beslutat att även införa PDV-övningar. Detta som en del i det förebyggande arbetet mot hot och våld.
Christine Kastner Johnson, chef för de kommunala gymnasieskolorna, säger att man ännu inte hunnit diskutera PDV-övningen i ljuset av Malmöattacken. Däremot har Ukrainakriget lett till att alla skolor just nu ser över sina krisplaner. Det arbetet är mer inriktat på beredskap, och gymnasieskolorna kommer att öva även på detta.
– Det ska vara utifrån ett scenario såsom minskad vatten- eller el försörjning, stora regnoväder eller cyberattacker, säger Christine Kastner Johnson.
Även i grundskolan ser man över beredskapen – exempelvis skyddsrum och larmsystem, enligt Olof Oskarsson. Men han betonar att det inte går att öva på allt – särskilt svårt är det med fall som det i Malmö, där en av de egna eleverna begår våldsdåd. Då är det förebyggande arbetet viktigast, anser han.
– Medvetandet om att det kan hända blir avgörande, där skolans personal kan fånga upp elever som uttrycker eller beter sig konstigt. Skolan har ju nära samverkan med socialtjänsten, men om en elev har extrema åsikter kan det även bli aktuellt att kontakta polis. Jag vet att vi redan idag kan agera snabbt på hot, säger Olof Oskarsson.