Fyrishov kan bli park, bostäder – och kanske nytt bad

Förra veckans badutredning föreslog att riva Fyrishov och bygga nya bad på andra platser. Men vad ska bli av marken där Fyrishov står i dag?

Kanske får Fyrishov fortsätta vara en plats för bad, fast i mindre skala. Detta enligt ett nytt förslag.

Kanske får Fyrishov fortsätta vara en plats för bad, fast i mindre skala. Detta enligt ett nytt förslag.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2022-02-03 05:00

"Det finns inget annat alternativ än att riva Fyrishov." 

Så står det i utredningen som presenterades förra veckan, där Fyrishov beräknas ha en maximal livstid på fem år.

Förslaget, som ska diskuteras i kommunstyrelsen tisdagen den 8 februari (och därefter går vidare för beslutsfattning i kommunfullmäktige 28/2), är att riva Fyrishovs gamla badanläggningar och bygga flera nya bad. Bland annat en simidrottsanläggning i Gränby och ett familjebad, preliminärt i Kungsängen, norr om reningsverket. Gottsundabadet ska ersättas av ett nytt bad – och så finns planer på ett fjärde bad, som är mer diffusa.

Nu visar det sig att det finns en möjlighet att det badet hamnar på Fyrishovsområdet, efter att den nuvarande anläggningen rivs.

– Det är centralt i stan och en bra lokalisering för bad även i framtiden, så det vill vi att man utreder, säger Erik Pelling (S).

undefined
Erik Pelling (S) berättar om mittenstyrets förslag att utreda ett fjärde nytt bad – på Fyrishov. Det skulle i så fall vara ett mindre stadsdelsbad, med både ute- och innedel, som byggs efter att nuvarande anläggning rivits.

På tisdagen träffades kommunstyrelsens arbetsutskott för att bereda det förslag som ska diskuteras om en vecka.

I handlingarna föreslås en utvecklingsplan för hur Fyrishovsområdet kan möta "den växande stadens behov" av grönområden, idrottsanläggningar och bostäder, samt att öka kommuninvånarnas tillgång till Fyrisån.

– Fyrishov stänger ju av så att man inte kan gå längs hela ån, vi vill öppna upp årummet på båda sidor, säger Pelling.

undefined
Åsikterna om vad som ska ske på Fyrishovs mark efter rivningen går isär.

Det finns också diskussioner om att bebygga vissa ytor i området.

– Vi behöver parker och ytor reserverade för bad och rekreation, men det utesluter inte att bygga bostäder på befintliga parkeringsytor och redan asfalterad mark. Men vi måste hitta en balans, det är klart att man skulle få in mer pengar om man bebyggde allting och att det skulle vara ett sätt att betala badanläggningarna. Men en kommun kan inte bara leva på pengar och att bygga bostäder, man måste se till andra behov, säger Erik Pelling.

Det tycks redan nu finnas majoritet för mittstyrets (S, L och MP:s) förslag – de får stöd av Vänsterpartiet.

undefined
Vänsterpartiet stöttar förslagen som rör Fyrishovsområdet. Om man ser att det går att kombinera det man vill göra på Fyrishov med bostadsbebyggelse för att finansiera satsningarna, ja då kan vi kanske diskutera det," säger Tobias Smedberg (V).

Vänsterns prioritet är de rekreativa inslagen, som grönområdena och det nya badet, enligt Tobias Smedberg (V).

– Men om man ser att det går att kombinera det man vill göra på Fyrishov med bostadsbebyggelse för att finansiera satsningarna, ja då kan vi kanske diskutera det, säger han.

Moderaterna är från början kritiska till hela badutredningen.

– Beslutet som tas på tisdag innebär i praktiken att man avvecklar Fyrishov, säger Fredrik Ahlstedt (M).

Han hänvisar till att förslaget är att riva Fyrishovs nuvarande badanläggning medan det ännu inte finns någon färdig finansiering för det nya bad som mittstyret och vänstern nu föreslår på samma plats.

undefined
Fredrik Ahlstedt (M), säger att Moderaterna kommer att begära återremiss på hela ärendet med badutredningen. Det har gått för fort fram, anser partiet.

Detta kräver mer politisk diskussion och mer detaljerade kostnadsberäkningar, menar Ahlstedt, som dock lyfter fram att han också anser att området bör vara till för park och rekreation.

– Vi kommer att föreslå återremiss på hela ärendet. Vi är inte beredda att fatta ett sådant här stort beslut.

Vad som än händer med Fyrishovsområdet, så sker det dock först när den nuvarande anläggningen är jämnad med marken. Och det återstår att se vad som beslutas i kommunfullmäktige.

undefined
Centerpartiet har inte heller hunnit med i svängarna. Det återstår fortfarande för dem att diskutera förslagen om Fyrishov och de nya badanläggningarna.

Jonas Petersson (C) säger att Centerpartiet inte hunnit diskutera förslagen.

– Vi hade gärna haft till fullmäktige i mars på oss, snarare än i februari, säger han.

Han kan därför inte uttala sig om något ställningstagande från partiet ännu, men tror att de kommer att "sätta ner foten rejält".

De nya baden som föreslås

1. Simidrottsanläggning

I Gränby, klart 2027. Bland annat med en 50-metersbassäng och två "multipooler" med höj- och sänkbar botten som ska ersätta dagens undervisningsbassänger.

2. Regionalt familjebad

Preliminärt i Kungsängen, klart 2027. Ska ha en pool för motionssim, barnpoolområde, vattenrutschbanor och eventuellt vågbassäng.

3. Lokal simhall

Ska ersätta dagens bad i Gottsunda, vara färdigt 2030 och ha barnpool och utomhuspooler.

4. En fjärde anläggning

Kanske ett bad i Fyrishovsområdet..? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!