När Cilla Peiró klev på sin nya roll som rektor på Gränbyskolan förra hösten var det vissa som reagerade. "Vilken utmaning", kunde hon få höra.
I slutet av 2019 skedde flera rån på eller vid skolan, där elever rånade andra elever. Enligt en rapport från Uppsala kommun blev elever och lärare oroliga för att vara på skolgården i samband med skoldagens slut. Där fanns, enligt rapporten, hotfulla personer som kunde ha tillhyggen med sig. Både drogmissbruk och -försäljning ska ha skett vid skolan.
Anders, som egentligen heter något annat, är pappa till en pojke som till slut bytte skola efter att det varit stökigt både på skolan och i klassrummet.
– Jag var ju orolig varenda dag att det skulle hända någonting, säger Anders.
Sedan dess har skolan tillsammans med kommunen försökt ta krafttag för att vända utvecklingen. Bland annat finns nu en socialarbetare på skolan för att tidigare fånga upp elever som riskerar att hamna i missbruk, kriminalitet eller annat socialt nedbrytande beteende. Tanken är också att bygga relationer med både elever och vårdnadshavare.
– Det kan vara många som är oroliga för ett barn; skola, socialtjänst och vårdnadshavare. Tillsammans ska vi jobba för förändring, säger Hilde Wiberg, chef för ungdomsjouren.
Efter våld eller hot om våld stängdes en handfull elever av tillfälligt och flera omplacerades därefter till mindre undervisningsgrupper.
Sedan en tid finns kameraövervakning på och i skolan. Nu ska skolgården få en allmän uppfräschning för att inbjuda till aktivitet. Växtlighet ska bort för att öka tryggheten.
– Om man tar ner buskagen är det inte lika lätt att på helgerna gömma sig eller gömma saker. Vi tänker att det blir tryggare om skolgården blir lättare att överblicka, säger rektorn Cilla Peiró.
Sammantaget har insatserna gett effekt, tycker Cilla Peiró.
– Eftersom jag är ny i Gränby har jag pratat med de som varit här länge. De tycker att det är lugnt nu.
Polisen har också ökat sin närvaro på skolan. Strategin är att göra regelbundna, men korta, besök. Också detta ska bygga relationer och öka tryggheten.
– Gränby har varit ett prioriterat område för oss eftersom vi vet att det har förekommit brott i anslutning till skolan. Det har även varit kopplat till den orolighet som varit i Gränby den senaste tiden, säger kommunpolisen Lisa Sannervik.
I ett klassrum träffar UNT en grupp åttondeklassare. De började på Gränby i sexan och trivs bra.
– Det är lugnt skulle jag säga, jag tycker att det är en väldigt trygg plats, säger Miriam Fahlgren.
Hon bor i Vänge och valde Gränbyskolan efter att hennes syskon gått där och varit nöjda. Visst var det lite stökigt förra hösten, men inget hon och klasskompisarna märkte av i någon större utsträckning.
Bra lärare och vänner väger upp, tycker de. Lärarna är bra på att anpassa undervisningen för olika elever och en elevassistent i deras klass ger extra stöd till den som behöver det.
– Läraren är inte bara någon som vi ska lyssna på utan lärarna lyssnar på dig också. Det gäller inte bara dem utan även andra vuxna, som matsalspersonalen, säger Saga Partanen.
De tycker att det känns orättvist att få höra av utomstående att Gränbyskolan inte är bra.
– Det känns konstigt att människor har sådana fördomar utan att veta hur det är, säger Saga Partanen.