Uppsalahem har installerat sensorer i flera av sina bostadshus. Tanken är att försöka förhindra obehöriga från att vistas i källarutrymmen och trappuppgångar, samt att stävja inbrott.
Maeva Hachem är förvaltare på Uppsalahem, och den som leder projektet med sensorerna. Hon ser många fördelar med användandet av sensorer över exempelvis övervakningskameror för att komma till rätta med problemen de ser:
– Det är svårt att få tillstånd till kameror, och kameror är inte så hjälpsamma eftersom endast polisen får titta på filmerna. Oftast går det inte heller att identifiera personerna som fångas på kamera. Sensorerna kan i realtid säga om det verkar vara ett inbrott som pågår och larma väktare, så att man kan få fast personen på plats i stället för att vi kommer dit dagen efter.
Initiativet kommer efter att Uppsalahem haft problem med nedskräpning, obehöriga som hållit till i lokalerna, samt inbrott i olika bostadsområden. På försök installeras sensorer nu i bostadshus i Bäcklösa, Gottsunda och centrala Uppsala. Men det är ännu för tidigt att utvärdera hur väl det fungerar, menar Maeva Hachem.
– Vi har precis börjat, samlat in data i någon månad. Än så länge har vi bara tagit in info om vad vi har för händelser i trapphuset. Vi tror det kan ge oss bra förutsättningar lära känna våra fastigheter när vi inte är på plats.
Om det fungerar kan det bli tal om att sätta upp sensorer i fler av Uppsalahems bostadshus. Maeva Hachem ger också exempel på möjliga framtida åtgärder för att få obehöriga att avlägsna sig, såsom högtalare eller ljus kopplade till sensorerna.
– Om vi har obehöriga som övernattar kan man exempelvis störa genom blinkande ljus eller högtalare. Höga ljudfrekvenser kan störa ungdomsgäng, låga frekvenser kan störa äldre, så att de inte vill hänga i trapphusen.
Maeva Hachem säger att sensorerna inte är en form av övervakning.
– Det är inte övervakning för vi ser ingenting. Sensorerna plockar upp avvikande ljud. Om det är hög decibelnivå under längre tid, då sparar den det som en datapunkt. Sen kan fastighetsägaren välja hur man går vidare.
Finns risk att det blir integritetskränkande?
– Nej, det är bara decibelnivåer och information om röklukt som snappas upp, det finns ingen känslig information, vi kan bara se om det låter extra mycket, exempelvis.