2022 började trist för den som gillar att vara ledig.
Nyårsdagen, som är en röd dag i almanackan, inföll nämligen på en lördag. Och ungefär så fortsätter året: många av de röda dagar som är rörliga råkar hamna just på en lördag eller söndag. Första maj ligger på en söndag, midsommardagen på en lördag, julafton och juldagen på en lördag respektive söndag. Och skåla in det nya året kommer vi att få göra på en lördag.
Sista april, en lokal högtidsdag här i Uppsala då många brukar få vara helt eller delvis lediga, infaller dessutom på en – just det: lördag.
Ett riktigt arbetsgivarår, med andra ord. Totalt är det 253 arbetsdagar under 2022, enligt siffror från Konjunkturinstitutet. Lika många som 2021 för övrigt, som också var ett toppenår för arbetsgivarna.
Men redan nästa år vänder det: 2023 består av 251 arbetsdagar och år 2025 bara av 249 arbetsdagar – hela fyra färre än i år.
– Ja, vissa år är arbetsgivarna vinnare, vissa år arbetstagarna. Men hur mycket en arbetsgivare tjänar på ett sådant här år finns inga uträkningar på, säger Pär Lundqvist, expert på arbetsgivarfrågor på Svenskt näringsliv.
Är det här en stor fråga för arbetsgivarna?
– För respektive verksamhet är det såklart viktigt när man ska lägga scheman. Särskilt för de som måste ha dygnet runt-verksamhet.
Uppsala kommun har närmare 20 000 anställda. Många av dem går på rullande schema, och då spelar det ingen roll om det är arbetstagar- eller arbetsgivarår, konstaterar Anna Bittner, kommunens HR-direktör.
– Det gäller främst de som jobbar inom vård och omsorg, exempelvis på olika boenden. Och när det gäller skolan så måste ju lärare och elever följa läroplanen, oavsett antalet lediga dagar, säger hon.
Men frågan är ju också hur pass lediga vi är när vi inte är på jobbet. Kollade du jobbmejlen under din påskledighet? Eller klarade du att vara helt ledig?
Även om Anna Bittner sitter med en arbetsgivarhatt tycker hon att det är jättebra med längre helger ibland – men uppmanar alla att verkligen ta hand om dessa dagar.
– Arbetstid har för många blivit ganska flytande i och med möjligheten att jobba hemifrån har. Därför gäller det att försöka sätta gränser och att hitta en balans mellan jobb och fritid. Dagens arbetsliv är krävande, så alla behöver återhämtning oavsett vad de jobbar med.