Hundar rastas på gågatan – butiksägare kritiska

Efter pandemin har det blivit vanligare att hundar rastas på gågatan. Detta enligt butiksägare i city. Vissa butiker har tvingats ge upp blomkrukor utanför entrén – för att de bara drar till sig kissande hundar.

Hundar rastas på gågatan – ett problem enligt vissa butiksägare.

Hundar rastas på gågatan – ett problem enligt vissa butiksägare.

Foto: Johanna Färlin

Uppsala2023-01-17 17:00

I hörnet där gågatan korsar Bredgränd, ser ägarna av inredningsbutiken Bohman & Wiberg det mesta som händer i city.

Med åren har de sett Uppsalaborna komma och gå, bevittnat alla möjliga sidor av samhället och kunnat notera hur människors beteenden förändras. Sedan pandemins början har de märkt att allt fler börjat rasta sina hundar mitt på gågatan.

– Folk har alltid gått med hunden på stan och man får gärna ta med hunden in till oss. Men jag tycker inte att vi haft det här problemet förut, säger Karin Wiberg.

undefined
"Folk har alltid gått med hunden på stan och man får gärna ta med hunden in till oss. Men jag tycker inte att vi haft det här problemet förut", säger Karin Wiberg på Bohman & Wiberg.

Förut hade butiken blomkrukor och en röd matta framför entrén. Men det gick inte, för hundar kissade på både blommorna och mattan.

– Man har ju gjort så fint på gågatan, varför låta hunden kissa överallt? Det är ofräscht och lite konstigt, säger Karin Wiberg och efterfrågar sunt förnuft hos Uppsalas hundägare.

undefined
"Jag älskar hundar, men bajsar den plockar man väl upp det?" säger Britt-Marie Söderberg, butikschef på klädbutiken Rabalder.

En bit bort längs med gågatan ligger klädbutiken Rabalder. Butikschef Britt-Marie Söderberg säger:

– Förra veckan fick jag plocka bajs utanför dörren, men det var första gången det hände. Sedan ser man ju kissfläckar längs fasaden. Många går med hunden och det är trevligt bara man sköter sig.

undefined
"Det är ju lite konstigt att gå med hunden på gågatan, det är ju svårt att garantera att den inte lyfter på benet", säger Louise Malmqvist på Blomsterrummet. Men hon tycker inte att det är något generellt problem.

Lisa Thörn är vd för Uppsala City, som för samman fastighetsägare, kommunen och handlarna i Uppsala. Hon berättar att en handfull butiker hört av sig till henne om just hundar som rastas på gågatan. Även hon har uppfattningen att det är först efter pandemin som det blivit en fråga.

– Det kanske är så att de som jobbar på kontor i stan har skaffat hund under pandemin och tar med sig den på jobbet.

undefined
"Ska vi ha en attraktiv stadskärna är det något hundägare behöver tänka på", säger Lisa Thörn, vd för Uppsala City.

Framför allt, säger Lisa Thörn, är det butikerna på den nedre delen av gågatan som berörs.

– Jag vet inte hur stort problemet är, men det förekommer. Ska vi ha en attraktiv stadskärna är det något hundägare behöver tänka på.

undefined
En gång har Ulla Olsson, ägare av Kungs-BH:n, hittat hundbajs utanför butiken. Men trots att kundflödet ökat längs med gågatan upplever hon inget problem med hundar som rastas.

Men alla delar inte bilden.

– Många går förbi med hund men jag har aldrig sett dem kissa eller bajsa på gatan, säger Delshad Zarei, personalchef på restaurangen Rififi.

undefined
"Många går förbi med hund men jag har aldrig sett dem kissa eller bajsa på gatan," säger Delshad Zarei, personalchef på restaurangen Rififi.

Evelina Kaipiainen Milovic, medarbetare på Lakritsroten, tycker att man får räkna med att sopa framför entrén innan öppning. Men att det skulle vara vanligt med hundars kiss och bajs utanför butiken har hon inte märkt av.

– Eventuellt att en hund har kissat på gatuprataren någon gång, men inte så att det är ett problem.

undefined
Evelina Kaipiainen Milovic, medarbetare på Lakritsroten, tycker att man får räkna med att sopa framför entrén innan öppning. Men att det skulle vara vanligt med hundars kiss och bajs utanför butiken har hon inte märkt av.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!