Nu ligger Riksbankens styrränta på rekordhöga tre procent, den högsta siffran på 14 år. UNT bad Magnus Hjelmér, expert inom privatekonomi på Ica Banken, sia om framtiden. Hur länge kommer vi dras med skenande inflation? Och finns det ljus i tunneln?
Är vi på toppen eller kommer fler räntehöjningar?
– Vi påverkas av både Europeiska centralbanken (ECB) och den amerikanska centralbanken (FED), och där ser man att FED tror att de har nått inflationstoppen och kanske därmed också räntetoppen. Det utesluter inte ytterligare höjningar för oss i Sverige. Problemet om man jämför med USA är att de höjt sin ränta mer än vad Sverige gjort, så där ligger vi lite efter. Jag skulle tro att räntan höjs ytterligare en gång.
När kommer nästa höjning i så fall och hur hög blir den?
– I mars kan vi nog få se en höjning med 0,25 procentenheter till.
Med nuvarande ränteläge, hur många riskerar att få det riktigt tufft?
– Till viss del har bankerna redan räknat in de här höjningarna, så det behöver inte betyda att läget förändras dramatiskt. Många svenska hushåll har det ganska väl förspänt sedan tidigare så frågan är snarare hur länge vi kan stå emot.
När kan vi se en lättnad?
– Framåt sommaren kan vi nog se att inflationen stannar av och planar ut, särskilt om den här räntehöjningen på 0,5 procentenheter får fäste. I bästa fall kanske vi även kan se början på en vändning och att inflationen viker lite efter sommaren.
Hur kommer det påverka Uppsalaborna?
– Jämför man Uppsala med andra städer så är det fortfarande en tillflyktsort. Många städer och kommuner pausar byggen samtidigt som vi fortfarande har en utmaning med boendesituationen. I Uppsala finns andra drivkrafter som till viss del stärker byggandet i staden, till exempel universitetet. Jag tror absolut att det kan gynna Uppsala i det här läget.
Kan man förhandla med sin bank om sina villkor?
– Har man det riktigt, riktigt tufft så ska man kontakta banken och se om man kan lösa någon slags amorteringsfrihet. Man ska komma ihåg att bolånetagare är bankens guldkunder, eftersom de bidrar till en stabil intjäning över väldigt många år. En bolånekund är alltid intressant för banken. Det argumentet ska man använda som kund, för således är banken alltid intresserad av att hitta en långsiktig lösning om du som kund upplever att du har svårt att klara dina kostnader.