Som UNT uppmärksammat har Akademiska barnsjukhuset utsatts för stöld av morfin. Upptäckten har skakat om verksamheten, men på onsdagseftermiddagen kom beskedet från polisen att utredningen lagts på is.
– Förundersökningsledaren har stängt utredningen eftersom det inte går att komma vidare i ärendet, säger Jonas Eronen.
När UNT pratade med Fredrik Tedenlind, säkerhetschef på Akademiska sjukhuset, hade han ännu inte nåtts av nyheten.
– Det är helt och hållet polisens beslut. Vi kommer att fortsätta med vår internutredning och förhoppningsvis kan vi lösa det här. Än så länge vet vi inte hur många patienter som är drabbade och som inte fått tillräckligt med smärtlindring, men vi använder de medel vi kan för att komma framåt, säger Fredrik Tedenlind.
Vad kan ni göra som inte polisen kan?
– Vi tittar på att spåra stölden och letar i våra system, men eftersom vi har mycket personal är det en utmaning för oss. Givetvis hade det varit bra om polisen fortsatt med sin utredning, men nu när de tagit beslutet så är det upp till dem om de inte kan komma vidare i utredningen, säger Fredrik Tedenlind.
När det kommer till hur Akademiska sjukhuset kommer att gå vidare i sin utredning menar Klas Ekström, verksamhetschef på Akademiska barnsjukhuset, att de har flera tillvägagångssätt.
– Vi arbetar med utredningen och väntar på vad den kommer att visa. För att komma in i läkemedelsrummet behöver man ett kort, så vi kommer att titta igenom tjänsteloggen, men det kan vara upp till 50-60 personer som loggar in under ett dygn, säger Klas Ekström.
Än så länge är det oklart hur mycket som har stulits, men verksamheten planerar redan åtgärder för att undvika liknande brott framöver.
– Det vi känner till nu är att stölden är ganska begränsad. Men jag har aldrig varit med om att läkemedel manipuleras så vi ser väldigt allvarligt på det här och vi kommer vidta åtgärder. Bland annat har vi flyttat narkotikapreparaten och det kommer att krävas inloggning där man behöver vara två stycken, säger Klas Ekström.