"Vi är inte fria när vårt folk lider"

Hundratals iranier bosatta i Uppsala samlades på fredagen i en manifestation på Celsiustorget efter mordet på Mahsa Amini.

Hashtaggen #Mahasa Amini har följts av många miljoner människor över världen.

Hashtaggen #Mahasa Amini har följts av många miljoner människor över världen.

Foto: Åsa Karlsson

Uppsala2022-09-23 19:20

– Kvinna! Livet! Frihet!

Den stora cirkeln av svenskiranier som står på Celsiustorget utanför S:t Persgallerian skanderar ut sin sorg och vrede. Bortemot 200 personer står med iranska flaggor och protestskyltar. De tänder ljus och lägger blommor runt fotografier på Mahsa Amini, den 22-åriga kvinna som för mindre än en vecka sedan greps av Irans sedlighetspolis för att en bit av hennes hår stack fram under slöjan. 

undefined
På Celsiustorget tändes ljus och folk lade blommor runt fotografier av Mahasa Amini som dog förra fredagen efter att ha gripits av iransk sedlighetspolis.

Hon är bara en av många iranier som de senaste dagarna fått betala med sitt liv för att de protesterar mot förtrycket av kvinnor i Iran. 38 personer har dött uppger Reuters i skrivande stund. Nedskjutna av regimens män för att de protesterar för frihet och demokrati.

– De stänger ner internet nu i Iran och det gör de alltid när regimen mördar människor, säger Elham Zeinvand.

undefined
"De stänger ner internet nu i Iran och det gör de alltid när regimen mördar människor" säger Elham Zeinvand.

Normalt samlar hon iranier i Uppsala för att prata om iransk kultur, men idag står hon här av politiska skäl. 

– Jag har en uppgift som människa och det är att inte vara tyst när de skjuter på mitt folk. Eftersom jag är så här synlig skulle jag aldrig kunna åka tillbaka till Iran. De skulle fängsla mig direkt.

På en scen framför den stora folkmassan står Marmar Moshfeghi och ropar ut att folket har fått nog av förtrycket i Iran. Hon är ett stort namn bland iranska kvinnor i Sverige.

undefined
Marmar Moshfeghi är en känd kvinnorättskämpe bland iranier i Uppsala. På en scen framför den stora folkmassan står och ropar ut att folket har fått nog av förtrycket i Iran.

– Trots att vi lever i frihet här i Uppsala, är vi inte fria när vårt folk lider. Se hur många unga kvinnor det är här som gråter. Och slöjan tillhör inte ens iransk kultur. 

Till skillnad från många andra länder i Mellanöstern har slöjan ingen lång tradition i Iran utan har blivit ett av de redskap regimen under snart 40 år använt för att ta makten över människor. 

undefined
Reza Yonezi tror att Iran är så nära en revolution som det bara går.

Reza Yonezi är docent i kemi på Uppsala universitet och kom till Sverige som student för 16 år sedan och blev sedan kvar. Han tror att Iran är så nära en revolution som det bara går.

– De unga vill ha frihet och demokrati och ju mer diktatorerna vid makten märker att folket är emot dem desto mer förtrycker de människor. Förtryck är den enda strategi de kan.

undefined
Hundratals iranier i Uppsala samlades på Celsiustorget på fredagseftermiddagen i en manifestation mot den iranska regimen.

Det är många miljoner som följer hashtaggarna #iranrevolution och #Mahsa Amini, och tv-bilderna som visar iranierna som river ner flera meter höga bilder på mullor från husväggarna, och som går rakt mot den skjutande militären med sina banderoller, visar ett folk som fått nog. Dödandet av Mahsa Amini blev droppen som fick bägaren att rinna över. 

Samma sak hände 2019 när regimen höjde bensinpriserna i Iran och folket gick ut i protester, som ledde till att 1500 människor dödades. 

undefined
Hashtaggen #Mahasa Amini har följts av många miljoner människor över världen.

– Det var ju inte bara bensinen då och inte bara en död kvinna nu, utan dessa händelser blir symboler för den kedja av förtryck som folket lever under, säger Reza Yonezi.

Kvinnor klipper sina hår i protest och lägger ut på Instagram, kvinnor bränner slöjor. Enligt Reza Yonezi är det viktigt att människor protesterar här så att EU:s ledare får upp ögonen och börjar hjälpa det iranska folket. Iran är också den största supportern av Ryssland, så att se Iran som ett land långt bort fungerar inte längre eftersom landets politik ger återverkningar på hela Europa.

undefined
En av de privatpersoner som anordnat manifestationen är Mehran Rasouli.

En av de privatpersoner som anordnat manifestationen är Mehran Rasouli. Han ser också Europas del i att acceptera situationen i Iran, som en del av det stora problemet.

– Som när svenska politiker åkte dit och besökte regeringen, så bär de slöja. Symbolen för förtrycket. Svenska politiker måste börja ägna sig åt mänskliga rättigheter.    

Detta har hänt

I förra veckan greps 22-åriga Mahsa Amini av iranska sedlighetspolisen i Teheran efter att ha knutit sin sjal runt halsen i stället för över huvudet. Det slutade med att hon fördes till sjukhus och avled på fredagen.

Sedan dess har människorna i Iran gått ut på gatorna protesterat mot förtrycket av kvinnor. Protesterna har spridit sig över hela världen på sociala medier och genom demonstrationer på gatorna. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!