Efter kritiken: Fördubblad styrka utreder ungdomsbrott

Uppsalapolisen har fått hård kritik för långsamma utredningar av ungdomsbrott. Nu har antalet utredare fördubblats, vilket gör att man börjar komma ikapp.

Uppsalapolisens ungdomsenhet har nu tio utredare anställda. För ett halvår sedan var de fem. "Vi har ytterligare en rekrytering på gång. Vi vill inte riskera att hamna i det läge vi var förut", säger gruppchefen Cecilia Lindén.

Uppsalapolisens ungdomsenhet har nu tio utredare anställda. För ett halvår sedan var de fem. "Vi har ytterligare en rekrytering på gång. Vi vill inte riskera att hamna i det läge vi var förut", säger gruppchefen Cecilia Lindén.

Foto: Elin Sandow

Uppsala2020-06-22 05:00

Unga och brott

– Situationen ser bättre ut än på länge. Nu har vi kapacitet att snabbare utreda de här brotten, säger Cecilia Lindén, gruppchef för Uppsalapolisens ungdomsenhet. 

Som UNT rapporterat har ungdomsbrott i Uppsala kunnat ligga outredda i uppemot två år – trots lagkravet om skyndsamhet när den misstänkte är under 18 år. Kritiken från Justitieombudsmannen (JO) har varit hård. Situationen har också påverkat förtroendet för polisen: bland annat ska BUP i Uppsala ha avrått föräldrar från att polisanmäla brott på grund av de utdragna utredningarna. 

Enligt Uppsalapolisen berodde situationen på den växande ungdomskriminaliteten samtidigt som man haft anställningsstopp.

Nu är anställningsstoppet hävt och under våren har fem nya utredare anställts på ungdomsenheten – vilket innebär att gruppen är dubbelt så stor som tidigare. 

– Vi har ytterligare en rekrytering på gång. Vi vill inte riskera att hamna i det läge vi var förut, säger Cecilia Lindén.

Innebär detta att ni kommit ikapp de fall som väntat på att bli utredda?

– Vi är en bra bit på väg i alla fall. Just nu har vi cirka 230 ärenden, varav 60 inte lagts på en utredare än. 

Även om polisen nu kan utreda ungdomsärenden snabbare kommer de aldrig hinna jobba så fort som allmänheten vill, påpekar Cecilia Lindén.

– Det handlar inte bara om att höra personer, utan det ska in analyser från NFC, yttranden från socialtjänsten, övervakningsfilmer ...  Allt tar mycket längre tid än man tror. Att utreda exempelvis ett rån kan ta allt från en månad upp till ett år.

Det finns flera anledningar till att ungdomsbrott ska utredas skyndsamt. Ett av de främsta är att så tidigt som möjligt fånga in och stoppa ungdomar som begår brott. 

Brott bland unga har ökat kraftigt i Uppsala de senaste åren. Mest ökar våldsbrotten – så som sparkar, slag och personrån – och offret är i regel en jämnårig. Exempelvis ökade rånen mot personer under 18 år i Uppsala från 37 fall 2018 till 62 fall 2019. I helgen berättade vi om "Hugo", som pistolrånades av åtta killar när han var 14 år. Hans fall gick till rättegång och fällande dom, men de flesta rån går inte till åtal.

– Det kan handla om att man inte lyckas hitta de som begått rånet eller reda ut vilken gärningsman som gjort vad. Vi skickar ibland ärenden till åklagaren, som inte tycker att bevisen håller för att väcka åtal.

Gärningsmännen har samtidigt blivit yngre. Antalet personer under 15 år som misstänks för ett våldsbrott har ökat med 68 procent sedan 2016 i Region mitt. De är inte straffmyndiga, utan överlämnas till socialtjänsten. Polis ute på fältet har larmat om att de ser samma ungdomar ständigt begå nya brott eftersom deras agerande inte får några konsekvenser.

– Vissa personer är absolut återkommande. Om det beror på för låga straff eller något annat överlåter jag åt andra att svara på. Men vi hoppas att vi genom snabbare utredningar nu ska bli bättre på att fånga upp de mest brottsaktiva, säger Cecilia Lindén.

Många unga brottsoffer hotas av de jämnåriga gärningsmännen att inte polisanmäla. Men enligt Cecilia Lindén är det ovanligt att hoten fullföljs.

– Det är få fall som kommit till vår kännedom om att man fullföljer hot. Det är oerhört viktigt att den som är utsatt för ett brott polisanmäler. Annars kan ju vi inte agera. 

Fakta: Brott bland unga

Antalet våldsbrott (t ex slag, sparkar och personrån) med en misstänkt som är 13-20 år fördubblades i Uppsala 2018-2019. Störst är ökningen bland de yngsta: sedan 2016 har antalet personer under 15 som misstänks för våldsbrott ökat med 68 procent i Region mitt. 

Barn under 15 kan inte dömas till straff, i stället beslutar socialtjänsten om insatser. Socialtjänsten är också i hög grad involverad för 15-18-åringar. De kan inte få fängelse, däremot ungdomstjänst eller ungdomsvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!