International Baccalaureate, IB, är en internationell utbildning som finns på Katedralskolan i Uppsala. Den skiljer sig från svenska gymnasieprogram bland annat på så vis att en stor del av betyget bestäms utifrån ett slutprov i trean.
I år satte corona stopp för provet och i stället har eleverna betygsatts utifrån tidigare uppgifter, som de inte trodde skulle vara betygsgrundande.
– Under våra tre år i skolan har vi alltid fått höra att slutproven är det viktigaste vi har, säger Ebba Westermark som tog studenten i våras.
För den som ändå vill göra slutprovet och få chansen att höja betygen finns en möjlighet i höst. Men då skulle man få stå för kostnaden – upp till 5 000 kronor – själv. Anledningen var att organisationen bakom IB-programmet tar ut en administrativ avgift av skolan för rättningen.
– Jag känner inte att jag har de pengarna, säger Tyra Hurtigh Grabe.
Skolan ska vara avgiftsfri menar eleverna och tog kontakt med politiken för att få förändring. Och efter att Olle Romlin (C) lyft frågan i utbildningsnämnden ser det nu ut som att eleverna får provet betalt.
Nämndordförande Helena Hedman Skoglund (L) tycker att skolan gjorde en rimlig bedömning som tänkte ta ut avgiften från eleverna. Däremot menar hon att kostnaden ryms inom kommunens arbete för att mildra effekterna av pandemin.
Enligt henne rör det sig om max 100 000 kronor.
– Utifrån att det är ett så speciellt utbildningsupplägg på IB så får vi se till att lösa det här, säger Helena Hedman Skoglund.