Den avdelning inom socialförvaltningen som arbetar med myndighetsbeslut kring barn och ungdomar har idag 183 heltidstjänster, exempelvis socialsekreterare och familjehemssekreterare. Nästa år ska avdelningen utökas med åtta tjänster för socialsekreterare.
Bakgrunden är att bland annat polisen, förskolan och skolan gör allt fler anmälningar till socialtjänsten om att barn befaras fara illa. 2015 skrevs det 2 862 anmälningar för barn upp till tolv år. I fjol blev antalet 4 304 stycken, vilket innebär en ökning med 50 procent.
Det har medfört att socialarbetarna fått allt svårare att hinna med. Flera socialsekreterare har då sökt sig bort och situationen förvärrats ytterligare.
Socialsekreterare har i intervjuer med UNT berättat att anmälningarna hopat sig och att de tvingats höja ribban för när en utredning sätts igång. IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserade i våras socialnämnden för en rad brister i myndighetsarbetet med barn och ungdomar.
Bland annat hade ärenden där barn befarades leva i våldsamma miljöer inte handlagts tillräckligt snabbt.
Socialnämndens ordförande Eva Christiernin, (S), medger att det förekommit brister men hoppas att satsningen på fler socialsekreterare ska ge resultat.
Socialarbetarfacket har ju i flera år efterlyst fler tjänster och lönesatsningar för socialsekreterare. Varför har det inte skett tidigare?
– Det har gjorts lönesatsningar inom socialförvaltningen men de har varit generella. Den här gången är det riktade lönesatsningar för socialsekreterare som ska arbeta specifikt med barn och ungdomar, säger Eva Christiernin.
Enligt henne ska socialtjänsten göra fler uppföljningar av ärenden med barn och ungdomar. Dessutom ska personalen få mer vidareutbildning.
– I och med att orosanmälningarna exploderat har arbetsmiljön blivit orimlig. Målet är att få ner antalet anmälningar per socialsekreterare, uppger Eva Christiernin.
My Eriksson, vice ordförande i Akademikerförbundet SSR, välkomnar satsningen på fler tjänster.
– Men det är även viktigt att de vakanser som finns idag besätts, betonar hon.
Enligt socialsekreterare i Uppsala som UNT tidigare intervjuat innebär det ökande antalet orosanmälningar inte nödvändigtvis att fler barn far illa. Andra förklaringar kan vara ökad anmälningsbenägenhet och ökad skyldighet att anmäla missförhållanden.