– För att säkra driften och patientsäkerheten tog Kommunalförbundet avancerad strålbehandling (KAS) över hotell- och restaurangverksamheten den 21 december, säger Joachim Ahl som är jurist på Uppsala läns landsting.
Skandionkliniken tog emot sina första patienter den 31 augusti 2015. Kliniken, som är Nordens första för protonterapi, drivs av de sju landsting i Sverige som har universitetssjukhus genom organisationen Kommunalförbundet avancerad strålbehandling (KAS). Protonterapi kan användas för att behandla de vanligaste cancerformerna och är enligt kliniken både effektivare och skonsammare än traditionell strålning.
Hotellet som har 84 rum ligger i samma fastighet som kliniken och upphandlades 2012 som ett patienthotell, som även skulle vara öppet för allmänheten. Charlotte Säfström vann upphandlingen och den 3 augusti 2014 slog portarna till Hotel von Kraemer och von Kraemers matsal upp. I november 2015 kom beskedet att bolaget gått i konkurs.
– Det är ett väldigt välskött bolag som gått bra nu i slutet. Men den tunga starten har varit svår att läka. Kapitalet är till slut förbrukat och då ska bolaget försättas i konkurs, sa konkursförvaltaren Magnus Isaksson till UNT i november.
LÄS MER: Hotel von Kraemer försatt i konkurs
Joachim Ahl kan inte svara på om KAS kommer att fortsätta driva verksamheten eller om den ska upphandlas på nytt.
– Den frågan har man inte hanterat ännu, utan i första hand har det handlat om att säkra driften och patientsäkerheten. Det här är en patientfråga och inom kort kommer styrelsen för KAS, som består av politiska företrädare från de sju landstingen, att ta ställning till om verksamheten ska upphandlas eller ej.
Ska landstinget bedriva kommersiell hotellverksamhet?
– Vi måste ta hänsyn till att vi inte får snedvrida konkurrensen. Vårt fokus är på patienter och därför blir det inte lika kommersiellt som när de tidigare ägarna drev hotellet. Överkapaciteten erbjuds sedan allmänheten.
Var det inte så när Charlotte Säfström drev verksamheten?
– Min uppfattning är att hon drev det med kommersiell inriktning som huvudfokus, även om det från början var upphandlat som ett patienthotell.
Charlotte Säfström menar att den bilden inte stämmer.
– Kliniken ville att jag skulle öppna hotellet redan i augusti 2014 samtidigt som klinikens verksamhet inte skulle börja förrän i juni 2015. Så till en början var jag tvungen att satsa på den kommersiella biten när det gällde hotellet eftersom det inte skulle finnas några patienter.
Hon berättar att starten av Skandionkliniken sedan sköts upp till i 31 augusti 2015.
– Då blev det också färre patienter än vad det var sagt inledningsvis. Jag tror att det är först nu som de fått igång ruljansen med 15-20 patienter åt gången. Under tiden jag drev det räckte inte patientunderlaget för att få någon ekonomi i det. Jag hade ju inga patienter alls under de 13 första månaderna. Jag var tvungen att satsa på restaurangen, för att få uppmärksamheten riktad till hotellet, vilket vi lyckades mycket bra med.
Ångrar KAS att man upphandlade verksamheten från början?
– Nej det gör man inte och man beklagar att den förra ägaren inte lyckades få lönsamhet i verksamheten, konstaterar Joachim Ahl.
I dagsläget bor 20 patienter på hotellet. Skandionklinikens verksamhet är relativt nystartad och enligt Joachim Ahl är målet att samtliga 84 rum ska fyllas på sikt.
Vad händer med eventuella ekonomiska överskott från verksamheten?
– Under uppstartsfasen för kliniken har man budgeterat med underskott vilket ska återställas under fem år. Därför kan det inte bli frågan om några vinster i den bemärkelsen. Det är landstingen som skickar hit patienter och betalar för vård och boende, för KAS gäller självkostnadsprincip.