Efter hemska fyndet: slängde vindruvorna genom fönstret

Martin Eriksson och Fanny Andersson är skakade efter att ha hittat, vad de trodde var giftspindeln svarta änkan, i ett paket vindruvor från Ica.

Spindeln liknar svarta änkan och satt bland vindruvorna.

Spindeln liknar svarta änkan och satt bland vindruvorna.

Foto: Privat

Uppsala2020-11-04 19:58

– Vi försökte slå ihjäl den men det gick inte så vi fick panik och spolade ner den i toaletten. Sen slängde vi ut vindruvorna genom fönstret, säger Martin Eriksson som ännu inte hämtat sig från chocken.

Spindeln fanns i en ask vindruvor som han och flickvännen Fanny Andersson inhandlat på Ica Torgkassen under måndagskvällen. 

– När vi kom hem så skulle jag diska. Jag började med att skölja vindruvorna och hann äta ett 20-tal innan jag upptäckte att det satt en spindel bland druvorna. Jag sade till Fanny att komma och titta. Hon är spindelrädd och skrek rätt ut att det såg att vara en svarta änkan som är en mycket giftig spindel, berättar han.

De fotograferade spindeln och kollade på asken var druvorna kom ifrån - Spanien.

"Tur" i oturen var det inte just en svart änka med det karaktäristiska röda mönstret på ryggen. Utan en som tillhör samma familj av "klotspindlar" - en så kallad "falsk svarta änkan" (Steatoda paykulliana). 

– Arten är utbredd i Medelhavsregionen och har hittats bland vindruvor i svenska butiker, säger Jonas Sandström, miljöanalysspecialist vid SLU Artdatabanken.

Är arten giftig eller farlig på något sätt?

– Arten anses kunna ta rätt stora byten vilket indikerar ett starkare gift. Jag har dock inte hört något om bett hos människor men man har testat på möss, som inte mådde så bra efter bettet. Tror inte att det normalt är värre än ett getingbett för människor, säger Jonas Sandström.

Vad ska man göra om man upptäcker sådan spindel?

– Dokumentera den genom att fotografera, stoppa gärna spindeln i en burk och skicka till någon spindelexpert. Rapportera fyndet med foto i Artportalen så vet vi vad som kommer in i landet. Generellt ska man inte släppa ut okända arter. Men den här spindeln klarar sig knappast i svenskt klimat så den kan nog inte etablera sig här i dagsläget.

Torgkassens handlare Erik Ohlström är glad för att inte vindruvskartongen innehöll en äkta svart änka.

– Det hade inte varit roligt. Men vi gick igenom alla förpackningarna i går och hittande inga fler spindlar, säger han.

Hur ofta är det småkryp i importerad frukt?

– Inte ofta. Jag har jobbat i branschen sedan 1970-talet och hittat en spindel en gång.

Martin Eriksson är också lugn av beskedet att änkan var falsk.

– Det känns skönt. Men vi hann ringa larmnumret 114 14 och varsko dom om något skulle hända, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!