I höst väntar återinvigning av föreläsningssalar och seminarierum – ett glädjande besked för Uppsalas studenter som under lång tid haft föreläsningar via verktyget Zoom. Från och med måndag 30 augusti kommer universitet, under förutsättning att smittläget inte blir sämre, återuppta undervisning på plats.
Alexandra Gabrielsson och Ludvig Rødland, som båda började studera på Språkvetarprogrammet vid Uppsala universitet förra hösten, berättar om det föregående årets distansstudier.
– Förra hösten var det först både undervisning på plats och distans, men sedan övergick det helt till distans. Det gick ganska bra, men det har varit jobbigt och tråkigt, säger Alexandra Gabrielsson.
Inte bara studierna har varit på distans, utan även vänskaper med kurskamrater.
– Vi har fram för allt lärt känna varandra via Zoom, så jag ser fram emot att efter föreläsningarna kunna prata och plugga tillsammans.
Hon tycker att det har varit svårare att studera hemma.
– På biblioteket är det mer av en pluggmiljö. Jag blir lättare distraherad hemma, säger hon.
De enskilda fakulteterna och institutionerna ansvarar för beslut om hur undervisning ska bedrivas utan restriktioner från rektor.
– Jag har kollat mitt schema fram till december och det ser ut som om alla föreläsningar kommer vara på plats, säger Ludvig Rødland.
Han är glad att undervisning nu återgår till det normala.
– Jag är fylld av förväntan. Det känns surrealistiskt att man ska få sitta i en skolsal igen, men jag tror också det är viktigt att inte gå för snabbt tillbaka till det vanliga utan fortsätta att tänka på att säkerheten.
Fredrik Blomqvist arbetar som säkerhetschef på Uppsala universitet och svarar i ett mejl till UNT att det känns fantastiskt att majoriteten av undervisningen planeras att genomföras på plats.
– Vi ser mycket fram emot att åter få välkomna både medarbetare och studenter till Uppsala och våra fina och funktionella campusområden.
Enligt honom har den största utmaningen med distansundervisning varit att skapa rättssäkerhet i samband med examinationer, men lyfter samtidigt att det digitala klivet varit enormt.
– Lärarkåren har varit otroligt duktig på att ställa om till ett digitalt sätt att undervisa. Vad som tidigare kändes svårt, med digitala undervisnings- och mötesformer, känns idag som ett inslag som är här för att stanna.