I helgen omkom fem personer i drunkningsolyckor runt om i landet, varav en man omkom vid Björklingebadet i Uppsala.
– Drunkning är en kraftigt underskattad folkhälsoutmaning, säger Mikael Olausson, områdesansvarig för säkerhet vid Svenska Livräddningssällskapet (SLS).
SLS efterfrågar en nationell strategi för att minska antalet drunkningsolyckor och vill se en kartläggning av risker vid badplatser, så att folk blir medvetna om farorna. Framför allt tycker de att kommunerna bör ta mer ansvar och göra en riskanalys för varje badplats.
Han menar att det ska finnas information till allmänheten om önskat beteende och de lokala förutsättningarna och livräddningsutrustning och hjärtstartare.
– För det tredje bör det finnas livräddare på vissa platser, säger han.
Enligt SLS bedömning är det bara 17 stränder i Sverige som har livräddare. Han lyfter att genom att ha fler livräddare skulle många av drunkningsolyckorna kunna förhindras. Vid en drunkningsolycka tar det runt tio minuter för en person att omkomma.
– Det här är ingen kritik till räddningstjänsten, de gör ett fantastiskt jobb, men ofta hinner de inte komma ut till en badplats på tio minuter eftersom stationen ligger för långt ifrån badplatsen.
Om badplatsen inte har en livräddare så är det upp till badgäster att försöka rädda personen och påbörja återupplivningsförsök. 440 personer drunknar varje år i Sverige, varav hälften överlever. Han lyfter vikten av att det behövs mer kunskap.
– Vad var det som gjorde att de överlevde? Vi vet mycket, men behöver mer kunskap för att bättre förstå bakomliggande orsaker till drunkning, säger han.
SLS hoppas nu på att få i uppdrag att bilda ett nationellt centrum, där de kan jobba fokuserat och strukturerat med att samla in data för att minska antalet drunkningsolyckor.
– Dessutom har vi ett batteri av förslag som vi vet funkar i andra länder.
Mikael Olausson lyfter vikten av att individen får kunskap. Information som "simma längs med stranden" och "ha alltid en simkunnig vuxen med vid bad" kan rädda liv.
– Det finns ett uttryck "har man lärt sig simma så kan man alltid simma". Det är fel. Att simma är en färskvara.
Samtidigt lyfter han att simning är en fantastisk motionsform och att vi ska bada och simma, men att det måste göras på ett säkert sätt. Drunkning går i de flesta fall att förebygga och SLS vill nu att regering och riksdag tar frågan på allvar.
– Det är lite frustrerande eftersom vi har kunskapen, men inte medlen som det ser ut just nu.
Roger Lindström, områdeschef för stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala kommun, berättar om kommunens arbete vid badplatser.
– Inför den här säsongen har vi arbetat med ett koncept som Fyrishov har haft tidigare med badvärdar, vilka kan hjälpa till att informera och prata om säkerhet, säger han.
I Uppsala finns det två kommunala badanläggningar, Fyrishov och Gottsundabadet, som kommunen driver och utöver dem finns det flera friluftsbad där det är möjligt för allmänheten att bada.
– Vid friluftbaden hjälper kommunen till att höja kvaliteten. Men badvakter finns inte och det är den enskilde individen som ansvarar för sin egne och sitt sällskaps säkerhet.
Han berättar att kommunen arbetat med att hålla räddningsvägarna öppna och det finns livräddningutrusning vid alla badplatser.
– Hjärtstartare finns på några ställen, men inte alla. Det är något vi behöver titta vidare på.