Pandemin har tagit hårt på Uppsalas tretton studentnationer, som fått ställa in många inkomstbringande verksamheter. Hur stora ekonomiska förluster det handlar om uppges inte, men Norrlands nation larmade i våras om att det rör sig om miljonbelopp och att de blir tvungna att sälja nationshuset om inte verksamheten kommer igång innan årsskiftet.
För att överleva bad flera nationer allmänheten om allmosor. Uppsala kommun beslutade också att stötta nationerna med totalt 2,4 miljoner kronor och Uppsala universitet gick in med 4 miljoner.
– Ekonomiskt sett har det varit väldigt svåra tider för många nationer, om inte alla. Stödet har inte kunnat täcka upp för de stora förlusterna som nationerna gjort i sin helhet, säger Love Ramstedt, förste kurator på Uplands nation.
Men efter nästan tre hela terminer i pandemins skugga börjar det slutligen ljusna. I och med en högre vaccinationsgrad och lättade restriktioner kan nationerna nu skala upp sin verksamhet så sakteliga igen.
– Det är viktigt att ta sig ur krisen först, och det är fortfarande många restriktioner man behöver ha i åtanke när man planerar, men vi hoppas kunna starta upp fler aktiviteter och locka mer folk – under kontrollerade former, säger Love Ramstedt.
Kalmar nation anordnade flera digitala middagar under pandemin, och hoppas nu kunna utöka den fysiska verksamheten igen. Men de är beredda på snabba omställningar om det skulle behövas.
– Vi planerar för att kunna öppna mer och ha en någorlunda normal verksamhet, men det finns hela tiden nödbromsar beroende på hur läget är. Vi vill inte bidra till ett ökat smittoläge, säger Viktor Tiedermann, förste kurator på Kalmar nation.
På de allra flesta nationer planeras det för pubkvällar, gasquer och andra traditionsenliga nationsaktiviteter inom ramarna för rådande restriktioner. Men planer på klubbverksamhet och större evenemang blir vilande en stund till.
– Inga dansgolv eller fyllda salar kommer vi att se i höst, men glädjen och kärnan i verksamheten kommer att leva kvar ändå i det som vi kan göra enligt restriktionerna, säger Marcus Sandén, förste kurator på V-dala nation, och fortsätter:
– Vi planerar att kunna genomföra aktiviteter i höst på ett sätt som följer alla restriktioner som gäller. Vi har många planer och ambitioner och håller ögonen på nyheter från regeringen. Vi ser inte bara begränsningar som ”vad kan vi göra” utan också ”vad bör vi göra” – målsättningen är att vara en trygg plats för alla studenter som vill besöka nationen.
Även Emma Johansson, förste kurator på Västgöta nation, ser fram emot att välkomna studenterna tillbaka till nationen – inte minst de nya studenterna, så kallade reccar.
– Även med hänsyn till restriktionerna går det att bedriva verksamhet på ett bättre sätt än man kunnat göra det senaste halvåret. Vi hoppas kunna hålla de flesta av våra traditionella gasquer i höst, men i mindre skala och med mer avstånd. Det ska bli väldigt roligt att få välkomna nya reccar på reccegasquen! Också att få in de traditionella gasqueinslagen, så att nya studenter får uppleva det, säger hon.
Precis som de andra nationerna håller Kalmar hårt på restriktionerna. På så sätt hoppas Viktor Tiedermann att nationerna återigen ska kunna bli ett andra hem för studenter – samtidigt som det är en säker plats att vistas på.
– Vi hoppas kunna anordna fler och roliga aktiviteter. Men mest av allt ser jag fram emot att våra medlemmar kan bli välkomnade tillbaka till sitt eget nationshus utan att känna risk för att smitta andra eller bli smittade själva.
Även på Norrlands nation är man tacksam över att restriktionerna lättat och att studenterna är tillbaka i stan.
– Vi har suttit hela sommaren och väntat på att det ska komma tillbaka personer till Uppsala igen, och att vi kan vara på plats i stället för att allt är digitalt, säger Dennis Vikander, förste kurator på Norrlands nation.
Tiderna är fortfarande tuffa för nationerna, men för Norrlands verkar den största krisen vara avvärjd.
Finns det fortfarande en risk att ni behöver sälja huset?
– Nej, det är inget vi är oroliga över. Ekonomin har blivit bättre efter att restriktionerna börjat lätta och verksamheten rullat i gång igen. Insamlingen vi haft under våren och sommaren har också bidragit, så att behöva sälja huset är inget vi oroar oss över längre.