UNT har tidigare skrivit om skolföretaget Jensen som ansökte om bygglov i maj förra året för att driva en lågstadieskola (förskoleklass – årskurs 3) i en befintlig byggnad vid Polacksbacken i Uppsala.
Planen var att flytta 150 lågstadieelever till skolan i Polacksbacken, för att på så vis även lösgöra 60 platser till elever i högstadiet. Nio månader efter ansökan, alltså i februari i år, beslutade byggnadsnämnden att inte ge bygglov på grund av att dålig lukt kan spridas på skolområdet från reningsverket på andra sidan Fyrisån.
Ändå skickades antagningsbesked ut den 11 mars i år till eleverna som sökt till högstadiet på Jensen.
– Jag läste mig till informationen om nekat bygglov via tidningen, vi fick aldrig någon information från skolan gällande det. Därför trodde vi att det kanske hade löst sig och att vår dotter kommit in eftersom antagningsbeskedet kom några veckor efteråt, säger Eva Agius, förälder.
Det skulle dröja ytterligare en månad efter antagningsbeskedet innan Jensen hörde av sig. Den 12 april skickades ett mejl ut till samtliga föräldrar som fått det tidigare antagningsbeskedet.
I mejlet står det bland annat: "Tyvärr måste vi meddela att Jensen grundskola inte kan erbjuda er en plats på skolan till hösten", samt att man hänvisar till Uppsala kommun som har skyldighet att omplacera eleverna.
Varför har det skickats ut antagningsbrev efter att man fått nekat bygglov?
– Vi meddelade antagningsenheten vår kapacitet innan vi fick avslag på bygglovet. Det var oklart hela vägen fram till beslut huruvida nämnden skulle följa tjänstemännens förslag eller godkänna bygglovet. Vi har också sett över andra möjligheter att flytta delar av vår verksamhet. Först för två veckor sedan kunde vi konstatera att alla möjligheter var uttömda. Därefter har vi haft en dialog med antagningsenheten för att i möjligaste mån kunna ta emot de elever som sökt till oss, säger Filip Jornefelt, rektor på Jensens grundskola.
Har ni förståelse för att elever och föräldrar känner sig besvikna?
– Ja, det är förståeligt. Vi på Jensen grundskola är också upprörda över beslutet.
Är det för sent för eleverna att komma in på sina andra- eller tredjehandsval?
– Det är sent i processen men det kommer antagningen att hanteras enligt den dialog vi haft med kommunen, säger han.
Ida Väisänen, avdelningschef för hemkommun på utbildningsförvaltningen, svarar på samma fråga.
– Det går tyvärr inte att svara på då det beror på utfallet i skolvalets bytesperiod. Eleverna kommer att erbjudas en plats på en kommunal skola senast den 29 april.
Betyder det att eleverna kan hamna på en skola långt från sitt bostadsområde?
– Det går inte att på förhand säga vilken skola eleverna kommer placeras på eftersom det beror på platstillgången i skolvalets bytesperiod och den relativa närheten för de andra som konkurrerar om plats på samma kommunala skola. Målsättningen är att eleverna ska få en så bra placering som möjligt, säger Ida.
Filip Jornefelt menar att Jensen grundskola kommer att överklaga kommunens beslut om bygglov.
– Vi är mycket kritiska till beslutet och fastighetsägaren kommer att överklaga.
Förhoppningen är att kunna ta in alla elever som kommit in på skolan under höstterminen 2023 istället, vilket också framkommer i mejlet som gick ut till föräldrarna den 12 april.