62 procent av ungdomarna mellan 15 och 24 uppger att de inte är särskilt intresserade av politik och samhällsfrågor. Detta enligt Ungdomsbarometerns generationsrapport i år.
Det är ganska väntat, menar Magnus Hagevi, som forskar på svenskars politiska beteenden; intresset brukar vara som störst under riksdagsvalår för att sedan svalna lite däremellan.
– Jämför man med hur det såg ut för några decennier sedan har engagemanget minskat men den minskningen skedde någon gång på 80-talet. Det riktiga lågvattenmärket var under 00-talet och de senaste åren kan man se att det har ökat något.
Magnus Hagevi menar att man framför allt diskuterar hur intresset tar sig uttryck i dag.
– Det verkar som att vi har gått från ett traditionellt politiskt engagemang till ett mer individuellt. Med internet har det blivit vanligare att man engagerar sig genom att till exempel skriva på protestlistor och dela saker på sociala medier. Men även andra former av individuellt politiskt beteende har ökat, som bojkotter och miljövänlig konsumtion.
Magnus Hagevi understryker att man de senaste åren också har sett en uppgång i medlemsantal i politiska partier även om det inte ligger på 70-talets nivåer.
Tidigare har vi skrivit om att Uppsala är den kommun i Sverige med störst andel unga förtroendevalda i kommunfullmäktige. Men när vi frågar ungdomar på stan, verkar intresset för politik inte vara särskilt stort.
24-årige Jesper Karlbom säger att nästan inte alls intresserar sig för politik.
– Det rör mig inte så mycket, säger han.
Jesper jobbar som chaufför och säger att han inte gör så mycket om dagarna utöver att jobba, sova och ibland gymma. Politiska frågor är inte riktigt något som han tänker på, säger han.
Finns det något som skulle kunna få dig att bli mer intresserad av politik?
– Om det var mer lättläst, jag förstår mig inte riktigt på det nu.
Inte heller Agnes Grubbström, 16, och Tilde Dessle, 17, är särskilt intresserade av politik. Men Agnes lyfter att hon ändå försöker hålla lite koll på vad som händer.
– Det kan vara intressant, men man har mycket annat att tänka på, dessutom får vi inte rösta än, så därför känns det inte jätteviktigt att hålla koll, säger Tilde.
I stället menar de båda att de fokuserar på sådant som vänner, skola och sport.
Försöker ni påverka samhället på något sätt utanför partipolitiken?
– Nej, inte vad jag kan komma på, säger Agnes.
– Det beror på hur man tänker, jag tänker på miljön och sådär men inget rent konkret, säger Tilde.
Finns det något som ni tror skulle kunna få er att engagera er i politiken?
– Inget jag kan komma på, men när jag får rösta kommer jag väl bli mer insatt, säger Agnes.
– Det klart att det finns. Om vi skulle prata om det mer i skolan eller om politiken skulle riktas mer till ungdomar, typ om politiker skulle stå på stan och prata om det och så, säger Tilde.
17-åriga Lisa och Nemi säger att de är lite intresserad av politik och att de tycker att det viktigt.
Vilka frågor är ni intresserade av?
– Det som rör en mest när man är ung, säger Lisa.
– Ja, typ skolan, säger Nemi.
Gör ni något aktivt för att påverka samhället?
– Jag gör nog inte så mycket, jag typ pratar med min mamma, säger Nemi.
– Man tänker väl på att försöka göra det som är bäst, säger Lisa
De lyfter att de båda är vegetarianer och försöker åka mycket kollektivtrafik.