Kvinnor & pengar
Uppsala Innovation Centre, UIC, har funnits i 22 år. Deras uppgift är att hjälpa nya företag med olika former av stöd. Bland de företag som UIC valt ut att få hjälp har det varit konstant manlig dominans genom åren. Andelen kvinnliga företagsgrundare har legat kring 27-31 procent.
– Nu har det skett ett positivt trendbrott. Under första halvåret i år är fördelningen av de företagare som antagits till våra affärsutvecklingsprogram jämställt, säger vice vd, Karin Modéen.
UIC är inriktade på tre olika sorters företagare:
1. Startups som tar sina allra första steg inom affärsvärlden.
2. De som kommit lite längre eller ska starta aktiebolag.
3. De som har ett tillväxtföretag.
– Inom alla tre kategorierna är det jämställt, säger Karin Modéen.
Grupp ett och två består av 44 procent kvinnor och inom tillväxtgruppen är motsvarande siffra 42 procent.
Måttet som UIC använder för att konstatera jämställdhet är att antalet kvinnliga företagare ska ligga inom spannet 40-60 procent. Samma mått används både av myndigheter och organisationer.
Sedan drygt ett år har UIC gått igenom ”The yes way” som är ett utbildningsprogram med praktiska metoder och verktyg. Inriktningen är jämställdhet och mångfald.
– Vi har satsat på att utbilda alla som jobbar här, säger Karin Modéen.
I utbildningen har deltagarna fått lära sig att känna igen stereotypa påståenden om kvinnligt och manligt. De har även fått veta att kvinnliga och manliga företagare ofta får olika frågor av investerare.
– Det är så lätt att tro att man själv är jämställd i sitt bemötande. Men vi är många som fått nya självinsikter av utbildningen, säger hon.
Efteråt har UIC gjort förändringar i sitt arbetssätt. Till exempel har man infört standardiserade frågor för att undvika att de som söker sig dit ska få olika frågor beroende på deras kön.
De nya företagarna får också träffa en kvinna och en man på UIC vid första besöket.
– Är trendbrottet som vi ser ett resultat av utbildningsprogrammet är det ju verkligen jätteroligt. Men i så fall har resultatet visat sig väldigt fort, säger Karin Modéen som inte tror det är hela sanningen.
Hon är samtidigt lite förvånad; hon inte ser liknande tendenser i övriga samhället.
– En viktig sak är att ledningen bestämt att alla ska jobba för jämställdhet. Och nu har vi samma grund allihopa. Strävan efter jämställdhet är inte något som var och en kan tolka på sitt sätt, säger hon.
Karin Modéen sitter i styrelsen för Ung företagsamhet, som handlar om att gymnasieelever startar företag under skoltid. Där ser hon tydligt att det är lika många tjejer som killar och att de är lika mycket på hugget.
– Tendensen är likadan när de är några år äldre. Men sen händer något och fler män fortsätter som företagare än kvinnor.
Vad beror det på?
– Att tjejerna försvinner när de bildar familj är tyvärr förklaringen man oftast stöter på. Min uppfattning är att det finns flera faktorer. Dels den skeva fördelningen av riskkapital, endast en procent går till kvinnor. Dels finns en inarbetad, stereotyp bild av vem den framgångsrika företagaren är och det spelar roll vilket bemötande kvinnorna får.
Enligt Karin Modéen återfinns kvinnliga företagare inom allt från life-science till apputveckling. Däremot är den manliga dominansen stor inom tech-företagen.