Effektivt mäta blodtrycket hos tandläkaren

Att rutinmässigt mäta blodtrycket i samband med besök hos tandläkaren är ett effektivt sätt att upptäcka betydligt fler personer med riskabelt höga blodtryck än dem som fångas in av den vanliga sjukvården.

Uppsala2009-11-27 07:00
Det framgår av ett försök som kommer att redovisas vid den medicinska riksstämman i Stockholm i slutet av november.
- Försöket utföll himla bra. Tack vare blodtrycksmätning hos tandläkaren kunde ett stort antal personer som inte känt till att de hade högt blodtryck upptäckas och få behandling, säger Kurt Svärdsudd, professor emeritus i allmänmedicin vid Uppsala universitet, som tillsammans med tandläkaren och doktoranden Seved Engström varit huvudansvarig för försöket.

Enligt en beräkning gjord av Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, kan så många som var tionde vuxen person ha ett ännu inte upptäckt högt blodtryck.
- Det väckte idén att det kanske skulle gå att fånga in fler personer med förhöjt blodtryck om man rutinmässigt mätte blodtrycket vid besök hos tandläkaren. Nästan alla svenskar besöker ju tandläkaren för regelbundna kontroller, säger Kurt Svärdsudd.

I försöket mättes blodtrycket på alla patienter i åldrarna 25 till 39 år med ett kroppsmasseindex på minst 25, vilket är gränsen för att vara överviktig, och alla i åldrarna 40 till 64 år, oavsett kroppsmasseindex, som under den två och ett halvt år långa försöksperioden besökte någon av Edsbyns och Alftas två tandvårdskliniker i Ovanåkers kommun i Hälsingland.
Att försöket begränsades till den hälft av den yngre befolkningen som är överviktig beror på att högt blodtryck är mycket vanligare bland överviktiga och feta än bland normalviktiga yngre personer.
237 av de nära 1 150 personer som fick blodtrycket uppmätt i tandläkarstolen, dvs drygt var femte person, låg över "gränsvärdena": 90 för det så kallade undertrycket och 160 för det så kallade övertrycket.

En enda blodtrycksmätning som visar förhöjda värden räcker inte för att fastställa att en person har högt blodtryck, i synnerhet inte om den görs i en för många stressande situation som ett tandläkarbesök.
- Därför remitterades dessa personer vidare till sina vårdcentraler för uppföljande undersökningar. Av dessa remitterade personer visade sig var tredje i slutänden ha högt blodtryck som borde behandlas, säger Kurt Svärdsudd.
En del av dessa fall av högt blodtryck hade ändå förr eller senare upptäckts när de fått blodtrycket uppmätt i samband med något besök inom primärvården.

Å andra sidan skulle de som inte hade besökt vårdcentralen om det inte varit för remissen från tandläkaren fortsatt att gå omkring med sina obehandlade höga blodtryck.
Genom att studera hur personerna i studien besökte vårdcentralerna under åren före och efter blodtrycksmätningen hos tandläkaren har forskarna kunnat beräkna vinsten av försöket i form av nyupptäckta fall av högt blodtryck som annars skulle ha förblivit oupptäckta.
- Denna kalkyl visar att rutinmätningen av blodtrycket hos tandläkaren leder till att man spårar drygt tre gånger fler fall av högt blodtryck än vad man annars skulle ha upptäckt, säger Kurt Svärdsudd.

För var 18:e person som rutinmässigt fick blodtrycket uppmätt hittades i slutänden en person som visade sig ha ett nyupptäckt högt blodtryck.
- Det innebär att denna form av rutinmässig sökning efter personer med riskabelt högt blodtryck är högeffektiv, säger Kurt Svärdsudd.
Sedan studien avslutades har en del vårdföretag börjat erbjuda blodtrycksmätning i samband med tandläkarbesök.
- Men att bara erbjuda blodtrycksmätning hos tandläkaren utan någon uppföljning gör ingen nytta alls. Nyckeln till framgången i vår studie var det nära samarbetet mellan tandvårdsklinikerna och vårdcentralerna, säger Kurt Svärdsudd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!