I dag jobbar Joel Bengtsson hemifrån i sitt röda hus utanför Länna där han bor med sambo och två hundar. Förra veckan körde han nästan 200 mil i jobbresor då han bland annat var i Göteborg för att introducera företagets produkt för nya kunder.
– Det är nödvändigt att kunna jobba på distans eftersom vi reser så mycket i det här arbetet. Vissa förmiddagar sitter jag på Arlanda och jobbar i väntan på ett flyg och andra dagar sitter jag hemma och arbetar. Man jobbar där man är helt enkelt, säger Joel Bengtsson.
Han lyckas fokusera bättre då han jobbar på distans, för att han inte störs av yttre faktorer.
– Vi är sociala varelser och på jobbet finns det kolleger runtomkring oss som man vill prata med. Om man hela tiden avbryter det man gör tar det längre tid att hitta fokus. Jag upplever att jag blir mer effektiv av att jobba på distans, säger han.
Företaget Payair som säljer mobila tjänster, startade år 2009 och de har kontor i Uppsala och i New York. I Sverige har företaget 22 anställda och ett stort antal konsulter. De anställda delar en passion för ny teknik och för just sin produkt.
– Jag tror att viktiga förutsättningar för att kunna jobba på distans är en tydlig struktur och ett stort engagemang för sitt arbete, säger Joel.
Grunden för distansarbetet är att de anställda jobbar i företagets gemensamma it-program som är åtkomligt överallt. Där kan de skapa individuella arbetslistor och rapportera vad de gör så att alla i företaget kan se.
– Jag känner ett större förtroende från cheferna och får ta mycket ansvar vilket gör att jag utvecklas mer än tidigare, säger han.
Hundarna springer omkring på trägolvet och drar uppmärksamheten till sig. På vardagsrumsbordet står en vit laptop och det är i soffan som Joel brukar sitta då han jobbar hemma. Joel medger att det ibland kan vara svårt att dra en gräns mellan arbete och fritid.
– Arbetslivet har utvecklats, jag förväntas svara på mobilen när chefen ringer, oavsett vad jag gör. Men jag ser denna utveckling som något positivt, livet blir mer kvalitativt när man får arbeta under större frihet. Alla människor passar nog inte för att jobba så här, det finns ju risk att man tar ut sig och inte kan koppla av, säger han.
Payairs vd Staffan Ljung tillträdde för ett halvår sedan och etablerade distansarbete till den omfattning de har i dag. Nu jobbar de flesta inom företaget ett par dagar i veckan på distans.
– Vi är ett företag som blir alltmer internationaliserat och vårt syfte med att utveckla distansarbete är att de anställda ska kunna jobba effektivt var de än befinner sig, säger Staffan Ljung.
Han berättar att personalen särskilt har uttryckt uppskattning kring att utföra arbetsuppgifter som kräver mycket koncentration på distans, såsom dokumentationsarbete och uppföljning av kundkontakter. Flera anställda som har en bit att åka till jobbet är även nöjda över att kunna spara restid vissa dagar för att i stället jobba under den tiden.
– Vi styr personalen på målsättningar snarare än på hur många timmar man jobbar varje dag, menar Staffan Ljung.
Han framhåller dock att det är viktigt att medarbetarna ändå träffas regelbundet för att utbyta idéer och diskutera kring arbetet.
– Jag tror inte på att helt flytta ut arbetet från arbetsplatsen. Mänskliga möten behövs för att uppnå kreativitet.
Effektivt jobba på distans
Allt fler företag låter sina anställda jobba utanför arbetsplatsen. Joel Bengtsson är säljare på Payair i Uppsala och han arbetar flera dagar i veckan på distans.
Avslappnat, men effektivt. I soffan med sällskap av sina hundar är Joel Bengtsson som mest produktiv då han distansarbetar hemifrån.
Foto: Erik Kulo
Statistiska centralbyrån har undersökt andelen företag där anställda regelbundet, minst en halv dag i veckan, jobbar på distans med åtkomst till företagets IT-system.
Mellan år 2010 och 2011 har andelen företag med över 10 anställda som har distansarbetare ökat från 45 % till 51 %.
Distansarbete är vanligast i finanssektorn samt i informations- och kommunikationsbranschen.
Källa: www.scb.se