Effektivare rutiner i nya lokaler

Sedan tekniska roteln vid Uppsalapolisen flyttade in i nya lokaler på Svartbäcksgatan har arbetsrutinerna effektiviserats. - I det nya labbet kan vi arbeta med flera fall samtidigt och påskynda de tekniska undersökningarna, vilket är positivt ur rättsäkerhetssynpunkt, säger Olov Bokefors, kriminaltekniker vid tekniska roteln.

Marina Jakobsson, blivande kriminaltekniker, letar efter fingeravtryck på ett tidningspapper. Med hjälp av en särskild framkallningsmetod har hon lyckats spåra ett tydligt fingeravtryck.

Marina Jakobsson, blivande kriminaltekniker, letar efter fingeravtryck på ett tidningspapper. Med hjälp av en särskild framkallningsmetod har hon lyckats spåra ett tydligt fingeravtryck.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2005-07-21 00:00
Vid tekniska roteln arbetar förutom tio polistekniker och tre fotografer även en civil kriminaltekniker. Rotelns främsta arbetsuppgifter är att säkra spår från brottsplatser och göra tekniska undersökningar av inkomna bevisföremål. Varje år genomför man 2500 tekniska undersökningar.
-Ca 1000 av dessa är brottplatsundersökningar. Vid mängdbrott som bilinbrott och skadegörelse tar ofta närpoliser eller ansvariga från krimjouren hand om föremålen som sedan skickas till oss för teknisk undersökning, säger Olov Bokefors, medan han visar runt i de nya lokalerna.

Allmänheten bidrar
Det händer även att allmänheten skickar in föremål som de tror kan användas som bevis i en pågående utredning.
- Vi får in alltifrån fimpar till ölburkar som folk tror kan innehålla spår av DNA. Problemet med dessa är att vi rättssäkerhetsmässigt inte kan garantera hur föremålet hanterats innan det kom till oss. Risken finns att föremålet "smittats" av annat DNA sedan det lämnade brottsplatsen, säger Olov Bokefors.
I ett av rummen som Olov Bokefors visar granskas och undersöks kläder som hittats på brottsplatser eller beslagtagits från brottsmisstänkta.
- Vi letar efter saliv, blod och sperma. Det DNA som vi lyckas säkra skickas sedan vidare till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium.

Skoavtryck avslöjar tjuven
Ett viktigt spår som ofta lämnas vid brottsplatser är avtryck från skor. Som UNT berättat tidigare har Uppsalapolisen ett unikt skoavtrycksregister. Sedan 1998 har man byggt upp ett databaserat register med drygt 3500 "misstänkta" skoavtryck. När polisen griper en misstänkt person tas skorna i beslag och matchas sedan mot registret. Metoden har visat sig vara väldigt framgångsrik.
- Vi tar fast fler tjuvar på skospår än på fingeravtryck. Som inbrottstjuv kan du ha handskar på dig, men du bär alltid skor som kan lämna spår efter sig, säger Olov Bokefors.
Närpolisteknikerna i hela länet liksom krimjouren vet att skoavtryck kan komma att bli intressanta bevis i en utredning och ser därför alltid till att säkra spåren av skoavtryck från en brottsplats. Men även de kriminella är medvetna om polisens framgångsrika teknik.
- De har lärt sig hur vi arbetar och det händer att inbrottstjuvar använder sig av ombytesskor.

Ny teknik påskyndar utredningsarbetet
På en vägg i korridoren är en mängd foton upphängda. Fotografier från brottsplatser är viktig bevisföring. Genom att samla alla foton på väggen hoppas man kunna avslöja mönster och kanske knyta samma person till flera brott.
Med den digitala fototeknikens hjälp kan utredningsarbetet i dag påskyndas. Redan samma dag som brottet begåtts finns ofta fotona från brottsplatsen tillgängliga för kriminalteknikerna.
- Den nya tekniken är naturligtvis till stor hjälp. Men det finns en baksida. Den digitala tekniken gör att mängden bilder ökar och därmed materialet vi ska hantera, säger Olov Bokefors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om