Effekterna av vårdvarslet analyseras
Landstinget inledde under måndagen ett omfattande analysarbete för att kartlägga effekterna av det varsel som Vårdförbundet lade i fredags. En konfliktorganisation ska byggas upp. Samtidigt säger Vårdförbundet att fler varsel kan komma.
- Det är ett omfattande varsel som lagts. Vi vet inte hur vi drabbas innan vår analys är klar. Men vi kommer att upprätta en strejkorganisation för att minimera effekterna, säger hon.
Så ni har i dag inget besked om hur en strejk påverkar patienterna, om ni tvingas stänga avdelningar, ställa in planerade behandlingar...?
- Nej vi måste träffa chefsläkarna innan vi kan analysera effekterna. Det pågår. Målet är att upprätthålla patientsäkerheten om det blir strejk.
Vårdförbundets ordförande, Agneta Wiberg, tror dock det blir svårt att kunna ge någon bra vård vid de avdelningar som varslats.
- Ska jag göra en bedömning så kommer inte vården att kunna fungera fullt ut. Operationer och andra behandlingar måste skjutas fram. Det är ett kraftfullt varsel men en eventuell strejk kommer att inte utgöra någon fara för patienters liv, säger hon.
Vårdförbundet anser att stridsåtgärderna är moraliskt försvarbara.
- Det är inte någon lätt sak att varsla om strejk när man vet att det kommer att drabba människor. Samtidigt har vi en skyldighet att se till att våra medlemmar får ordentliga löner för sitt arbete. Det här är det vapen vi har att ta till och det kan komma flera varsel från vår förbundsstyrelse om inget händer i förhandlingarna, säger Agneta Wiberg.
Totalt har 300 personer varslats vid Akademiska sjukhuset, Enköpings lasarett och Östhammars kommun. Urvalet har gjorts utifrån lönevillkor.
- Vår förbundsstyrelse har tittat på den lönestatistik som finns. Den visar att landstinget och Östhammars kommun har hanterat löneavtalet sämst i vår region därför varslas personalen där, säger Agneta Wiberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!