Risken för smittspridning av ebola i Europa är mycket liten men enskilda fall kan upptäckas. På Akademiska sjukhuset i Uppsala finns beredskap för misstänkta fall.
– Då samarbetar infektionskliniken med avdelningen för vårdhygien. Personer som riskerar att smittas är i först hand vårdpersonal som kommer från riskområden. Även sjukvårdspersonal riskerar att smittas av sjuka personer som kommer från riskområdet om de inte följer basala hygienrutiner, säger Staffan Sylvan, smittskyddsläkare vid landstinget.
En person som har influensaliknande symptom som kan vara ebola, ska föras till infektionskliniken för isolering och uppföljning. Inkubationstiden är vanligtvis fyra till tio dagar, längst 21 dagar.
– Sedan är det smittskyddsläkarens uppgift att spåra eventuell spridning utanför sjukvårdssituationen, säger Staffan Sylvan.
Infektionskliniken har en speciell vårdsal utrustad med bland annat så kallade hepafilter som filtrerar mikroorgansimer.
– Personer som man direkt misstänker kan ha smittas av ebola, exempelvis personal som arbetat i riskområden, ska föras direkt till Linköpings universitetssjukhus. Om vi får in en resenär som misstänks ha smittas av ebolaviruset, behandlar vi patienten så att denne kan transporteras till Linköping, säger Anders Lannergård, överläkare vid infektionskliniken.
Universitetssjukhuset i Linköping har en högisoleringsenhet som är den främsta i landet när det gäller att ta hand om blödarsjuka patienter, som eboladrabbade, eller andra extremt farliga och smittsamma sjukdomar.