E4 är Owes väg till pensionen

En halv milstolpe passerades på Upplandsslätten under påskdagen — halvtid i motorvägsbygget Uppsala - Mehedeby. Landskapet Upplands största byggprojekt skall stå invigningsklart 15 oktober 2007.

Owe Ekman, vägbyggare med stor erfarenhet och diplomatisk talang, har levt med E4-bygget i omkring 20 år.

Owe Ekman, vägbyggare med stor erfarenhet och diplomatisk talang, har levt med E4-bygget i omkring 20 år.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2005-03-29 00:00
Uppsalabon Owe Ekman är mannen som under 1992—93 projekterade den kommande motorvägen efter beslutet i 50 års långbänk att E4 genom Uppland skulle förvandlas från en helvetisk bromskloss till en flytande pulsåder för rikstrafiken.
—Halvtid? Ja, Du har så rätt. Men jag har inte direkt tänkt på det. Hela E4-projektet har ju gått så bra. Det slår mig i stället att tiden gått så oerhört snabbt, speciellt på södra delen, säger Owe Ekman.

Jobbet alltid kul
När E4 invigs om två och ett halvt år är det samtidigt en annan final för Owe Ekman: E4 är hans sista jobb, han går i pension.
—Blandade känslor, förstås. Min filosofi har varit att om det känns jobbigt att gå till arbetet skall man tänka om, men jag har alltid tyckt det här jobbet varit kul.
—I E4:ans projektledning är ingen dag den andra lik, olika arbetsuppgifter varje dag.
Owe Ekman har levt med E4-projektet i 20-talet år, inblandad i alla turer. Öst eller väst? Och fladdermössen som stoppade kompromissen, dragningen över Vendelsjön.
—Men fladdermössen är borta därifrån nu då skogen fällts där. Så kan det gå, säger Owe Ekman med tydlig besviken min. Och kommer osökt in på ämnet opinion.

Otrevliga samtal hem
I början på 90-talet hade han kanske sin jobbigaste tid, att vara Vägverkets man på alla opinionsmöten längs sträckan. det var grupper som Örbyhus företagare, ARV (Aktionsgruppen Rädda Vendel) och så Stoppa E4 Väst. Debatterna var hetsiga.
—Jo, det var en jobbig tid. Inte minst för familjen. För ibland kom det otrevliga samtal hem vilket gjorde att jag tog bort mitt namn ur telefonkatalogen, säger Owe Ekman.
—Men roligt också. De som är emot hörs mer än de som är för. Och jag upplevde i många fall att folk tyckte på ett annat sätt än opinionen men inte vågade säga något på grund av grannsämjan...

Broar passionen
Owe Ekmans stora intresse vid vägbyggen har varit broar, Första stora jobben var just som broprojektör i mitten av 60-talet..
—Broarna är egentligen det primära intresset vid ett vägbygge av den här dimensionen. Bro är mer än väg, mer teknik, understryker han.
—Det har varit en oerhörd rusch med broar på södra delen upp till Läby. 54 broar av 64 är klara, till sommaren är alla utom en klar. Tidsplanen och budgeten håller perfekt. Fantastiskt, utbrister han.
—För förutsättningarna att bygga broar i Upplandsleran är inte de bästa, kan jag lova.

Flera broincidenter
Så kommer vi in på ämnet incidenter.
—Smågrejer händer, men hittills bara en på E4, jordskredet i lerdamsparken vid Nyby vid sidan av vägen, säger han.
Han minns två "rysare" mycket väl, båda i Uppsala, broar som byggdes över Fyrisån och den sanka marken där:
—Jag tänker förstås på Bärbyleden där formställningen för bron över Fyrisån vek sig vid gjutningen. Pålningen gled i lerlagret på grund av fel dimensionering när betongen pumpades ut.
—Det var rena paniken med all betong som måste spolas bort. Den betong som brunnit måste sedan bilas bort. Inte roligt, säger Owe Ekman.

"Som en öppen kran"
—Den största kalldusch jag upplevt, i dubbel bemärkelse, var när det trasslade med pålning under byggandet av Kungsängsbron. Han berättar:
—Precis när gjutningen av en stor bropelare var på väg att avslutas kom det en störtskur, det var som att öppna en kran. All betong spolades i väg och det blev ett stort dike av nygjuten betong.
—Det var kaos. Pelaren gick att rädda med en ny gjutning och omräkning av brospannet. Pelaren står än i dag kvar efter förskjutningen, men närmare en meter fel vilket är mycket i ett jobb som handlar om millimeterprecision, säger Owe Ekman.
Du har mycket rutin i bakhuvudet?
—Ja, men samlar på sig. Och det är av misstagen man lär sig.
—Jag har försökt ta den samlade erfarenheten med mig och förhindra att de upprepas.

Balanserad diplomat
Den Owe Ekman UNT upptäckte i skärselden under 90-talets opinionsmöten längs E4 var en lugn balanserad diplomat. Han brusade aldrig upp vid påhoppen. han förklarade, gav trovärdiga svar.
—Man måste alltid vara 100 procent ärlig. I mitt jobb går det inte att "hitta på" eller "mörka". Jag har varit rak och stått för det även om det ibland varit obekvämt.
Slutar Owe Ekman som ser fram emot fritiden med "andrummet", stugan på ön, efter magiska 15 oktober 2007.

Fakta


Namn: Owe Ekman
Titel: Projektledare Vägverket region Mälardalen (i Uppsala).
Ålder: 62 år.
Familj: Sambo, fyra barn.
Karriär: Vägverket sedan 1965. Projektledare för E18-etapp (87-92), Bärbyleden 2 (94-95) och E4-motorvägen genom Upplad från 1994.
Utbildning: Gymnasieingenjörsexamen. Praktiserade och sommarjobbade på Vägverket.
Lön: Närmare 40 000 kronor.
Bor: Luthagen.

Ove Ekman om...
Uppsalatrafiken (som han inte är iblandad i)
Som Uppsalabo hittar jag överallt, men det är ibland lite krångligt i stan där opinionen fått styra för mycket. Bussfiler på Kungsgatan kanske inte är så dumt då kollektivtrafiken måste värnas, men det skulle, som jag ser det, byggts en förlängning av Storgatan först.

Uppsala
En stad jag trivs i och älskar och gärna cyklar omkring i. För mig känns det trevligt att Saluhallen kunde byggas upp igen. Jag älskar gourmetmiddagar och ofta startar min och Ann-Britts middag redan i Saluhallen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om