E-postreklamen kostar miljoner

Efter semestern väntar e-postlådorna på våra jobb överfyllda av skräpmejl. Skräpmejlen kostar kommunerna i Uppsala län minst 61 miljoner kronor i bortfall av arbetstid. Det har föreningen Antispam räknat ut.

Uppsala2006-07-13 00:00
Oönskade erbjudanden om bantningskurer, ört-viagra och penisförstoring väller in i våra mejlboxar. E-postreklamen, de så kallade spam-mejlen, skickas av nätets fula fiskar, spammarna. Att mejla är ett enkelt och billigt sätt för dem att snabbt skicka ut massreklam för sina produkter. Mottagaren däremot får betala. I tid, pengar och irritation.
Föreningen Antispam har räknat ut att hanteringen av den här typen av skräppost kostar oss miljontals kronor i bortfall av arbetstid. Drygt 61 miljoner kronor var kostnaden år 2005 för samtliga anställda i Uppsala läns alla kommuner.
— Problemet är att kommunanställda inte bara kan klicka bort skräpmejlen, de måste öppna all post som skickas och gå igenom den. Därför går det åt mycket tid för hanteringen av skräpmejl, säger Torbjörn Alander, orförande i Antispam.

Olagligt i Sverige
Från och med den första april 2004 är det förbjudet att skicka skräpmejl. Det har gjort att spammandet från svenska avsändare har minskat betydligt men då nästan all e-postreklam kommer från utlandet, blir inte skillnaden så stor i våra e-postlådor efter lagändringen.
Att det finns ett förbud mot att skicka skräpmejl innebär inte att det är straffbart. Därför kan man inte polisanmäla händelsen. Däremot kan man göra en anmälan till konsumentverket.
— Om e-postreklamen kommer från ett svenskt företag skickar vi ett brev och upplyser dem om att deras utskick strider mot marknadsföringslagen. Då slutar oftast företaget med utskicken. Men det är svårare att komma åt när det är utländska avsändare, vilket det oftast är, säger Magnus Karpe på konsumentverket.
Enligt Magnus Karpe ser det ut som om skräpmejlsproblemet avtar i europa.
— Förut var cirka 70 procent av all e-post spam, men nu har den siffran börjat gå ned.

FAKTA


Vad är spam?
Svar: Oönskad e-postreklam från oseriösa avsändare.
Vad vill spammarna och vilka är de?
Svar: De stora utskicken kommer ofta från Asien, USA och Brasilien som vill sälja sina varor, ofta hälsopreparat. I Sverige kommer mycket spam från Baltikum.
Hur vanligt är det?
Svar: Enligt konsumentverkets beräkningar utgörs 70 procent av all e-post av spam. Senaste tiden har man dock kunnar märka en nedgång.
Hur kan man skydda sig?
Svar:
a) öppna inte skräpmejlen!
b) klicka inte om du uppmanas att "klicka här om du inte vill ha fler mejl" .
c) undvik att lämna ut e-postadressen till osäkra platser.
d) om du deltar i öppna diskussionsforum på nätet - använd en alternativ mejladress.

Visste du att...
...ordet spam kommer från en amerikansk köttkonserv som inte anses vara särskilt god och som odödliggjordes i en Monty Python-sketch i restaurangmiljö: "Well, we have spam, tomato & spam, egg & spam, egg, tomato & spam..." Utifrån detta kom uttrycket "you can´t have your mail without spam".

Så här är Antispams kostnadsberäkning gjord:
I beräkningen antas 70 procent av de anställda på kommunerna vara datoranvändare. Av dessa 70 procent beräknas 60 procent vara e-postanvändare. Av e-postanvändarna i sin tur antas 50 procent få skräppost. Arbetstidsbortfallet för en anställd som får skräppost beräknas ligga mellan 6000 och 9000 kronor per år om skräppostnivån ligger på 50 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!