En undersökning som Sifo gjort visar att mer än sex av tio tjänstemän har e-post direkt i mobilen. Nästan tre av tio säger sig vara mer stressade i hemmet på grund av e-post användningen. Aram Seddigh, doktorand vid stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet menar att vissa har svårt att skilja på privat- och yrkesliv.
– Det som stressar med e-post i mobilen är framför allt att man blir påmind om jobbet. Man känner att man hela tiden kan bli nådd. Det påverkar möjligheten till återhämtning, säger han.
En annan stressfaktor kan enligt undersökningen vara att man som anställd är mer tillgänglig. Men det finns också dem som tycker att det är en fördel att kunna bli kontaktad. Walter Osika, forskare, även han på stressforskningsinstitutet, tror att det beror på vilken typ av chef man har.
– Är chefen välstrukturerad så kan e-posten bli ett hjälpmedel i arbetet. Men om det är en chef som inte respekterar helgen och det privata livet kan det bli ett problem, säger Walter Osika.
E-post i mobilen är fortfarande relativt nytt för vissa anställda, chefer och arbetsplatser. Det kan därför vara svårt att veta hur man ska förhålla sig.
– E-post är bara början på den här utvecklingen. Mobilföretagen utvecklar nya funktioner hela tiden. Det kräver en högre medvetenhet på arbetsplatser, säger Walter Osika.
En annan viktig aspekt är att se hur de nya möjligheterna påverkar olika grupper och individer.
– Personer som gillar att ständigt hålla sig uppdaterade kan ha enklare för det här. De tar del av information på morgonen innan de går till jobbet utan att känna av någon stress. Men för andra kan den nya tekniken bli en stressfaktor. Det kan också utvecklas ett grupptryck på arbetsplatser. Att man känner att man bör vara tillgänglig, säger Walter Osika.
Enligt undersökningen är det personer mellan 25-35 år som är mest stressade av att ha e-post i mobilen. Aram Seddigh tror att det finns flera förklaringar till det.
– Det är en grupp som generellt sätt är stressade av många olika faktorer. De är ofta i början på karriären, skaffar bostad och får barn. Det är en mer stressad generation helt enkelt, säger Aram Seddigh.
Hur den nya tekniken påverkar är ett i nuläget förhållandevis outforskat område. Den forskning som finns är mest fokuserad på hur stressen kan minska. Både Walter Osika och Aram Seddigh betonar att tekniken kan medföra positiva aspekter.
– Det kan bli mer flexibelt. Teknologin möjliggör var man kan jobba. Man är inte längre fysiskt bunden till arbetsplatsen, vilket kan vara en fördel. Om till exempel ett barn blir sjuk, kan föräldern stanna hemma och jobba. En del kan tycka är bra och mindre stressande än om jobbet läggs på hög, säger Aram Seddigh.
– Ny teknik är alltid problematiskt i början, men efter hand blir folk vana. Sedan kan man ställa sig frågan om hur mycket information som den mänskliga hjärnan klarar av att bombas med dygnet runt, säger Aram Seddigh.
UNT frågar: Använder du mobilen på fritiden för att kolla jobbrelaterad post?
Ulrika Bondeson, Svartbäcken, kassörska på Ica.
- Ja, ibland kollar jag mejlen på mobilen. Om man inte har tillgång till en dator och behöver kolla något arbetsrelaterat på fritiden så är det bra.
Claes Öhlund, Norrtälje, säljare på Telia.
- Ja, det gör jag. Det som är bra med det är att man kan svara på ett mejl direkt och att man inte behöver vara uppkopplad från en dator. Det säger bara pling och så har man fått det.
Gunilla Hörnberg, Björklinge, sjukskriven förskolelärare.
- Eftersom jag inte är arbetsaktiv just så behöver jag inte det. Men jag är dålig på att använda mobilen annars också. Men övriga familjen använder sig flitigt av det.
Christer Enqvist, Luthagen, programledare på P4 morgon i Radio Uppland.
- Ja, det gör jag varje arbetsdag men aldrig på helger. Det kan vara lite svårt att släppa jobbet och det kanske man inte heller ska. Med mobilen blir det lättare att hålla sig uppdaterad.