Dystert år för uppländska börsbolag
Börsbolagen i Uppland redovisar ett tredje kvartal utan stora omkastningar i resultat eller omsättning. Men flera av de större läkemedelsbolagen på Stockholmsbörsen har straffats hårt under året. Q-Med- och Biotageaktien har tappat över 30 procent medan börsvärdet för Orexo mer än halverats.
Börsen har också lönat ägarna väl under året, med en uppgång på 17 procent för Sandvikaktien. Det är en lysande utveckling jämfört med övriga industriföretag och med börsen i stort, som i år backat med åtta procent.
Verkstadskollegan Beijer Alma, med bland annat dotterbolaget Habia Cable i Söderfors, har gått i motsatt riktning. Vinsten har fallit marginellt men börskursen desto mer, 37 procent av värdet har raderats ut under året. Men då ska man komma ihåg att den som följt Beijer Alma-aktien länge fortfarande kan känna sig nöjd. Under tioårsperioden 1996-2006 steg aktien med sex gånger sitt värde.
Problemen för flygbolaget SAS under året är välkända. I våras kostade strejker hundratals miljoner efter inställda flyg. Under hösten har samma sak skett på grund av flygodugliga plan. Dash-planen kostade bolaget 200 miljoner kronor bara under tredje kvartalet.
På senare år har annars kostnadsneddragningar gjort att SAS börjat visa vinst. Antalet anställda i koncernen har på ett år minskat med 5 000, till 27 000, och trots flygplansproblemen noterades drygt en halv miljard kronor i vinst för kvartal tre.
Bioteknikbolagen i Uppsala har gått kräftgång på börsen i år, trots i flera fall fullt godtagbara resultat. Det tredje kvartalet noterade både Q-Med och Biotage vinstökningar på 21 respektive 30 procent. Orexo ökar sin förlust, men ökar också nu ansträngningarna ytterligare för att få ut sina produkter på marknaden. Personalen har det senaste året ökat med 18 personer till 74.
Orexo introducerades på Stockholmsbörsen för två år sedan till 90 kronor per aktie. Kursen steg sedan kraftigt i början av 2006, till över 140 kronor, för att sedan falla tillbaka något. Vid årsskiftet stod aktien, på Stockholmsbörsens mid cap, i 124 kronor.
Sedan har det burit brant utför, till tisdagens notering 56 kronor. Mer än en halvering sedan årsskiftet, ett tapp på 38 procent sedan introduktionen. Enligt Benjamin Nordin, läkemedelsanalytiker på Kaupthing Bank, straffas bolag med högre risk, som forsknings- och utvecklingsbolag, extra hårt under ett skakigt börsår som 2007.
- Ja, på samma sätt som de belönas extra mycket när det är optimistiska tongångar på börsen. För Orexos del kan man också konstatera att affären med Biolipox nyligen inte tagits emot positivt.
För Q-Meds del kan inte samma argumentation användas. Försäljningen i bolaget närmar sig 1,5 miljarder kronor, till över 80 procent bestående av skönhetsprodukter. Företaget har nu över 700 anställda, har storinvesterat i Uppsalaanläggningen och det närmaste året väntas ytterligare hundratals nyanställningar.
Börsens reaktion måste alltså tolkas som besvikelse över att vinsten inte blev ännu högre än de 62 miljoner som noterades för tredje kvartalet.
Bland de uppländska småbolagen utmärker sig tv- och dataspelsföretaget Starbreeze genom att visa vinst under tillväxt. Företaget har nu 68 anställda och är på väg till nybyggda lokaler i Dragarbrunn, intill Försäkringskassan.
Systemseparation visar däremot fortsatta förluster och företaget Alpha Helix, som marknadsför snabba dna-analyser, väntar på intäkterna. Årets nykomling Dannemora Mineral, som ska börja bryta malm i den nedlagda gruvan, har fått en dålig start för aktiespekulanterna. Sedan introduktionen i maj, till priset 61 kronor, har aktien sjunkit med nästan 40 procent till tisdagens 38 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!