Dyster olycksstatistik för mopedister

Olycksstatistiken för mopedister de senaste fyra åren är dyster anser NTF i Uppsala län. Över femtio personer har skadats svårt i mopedolyckor, merparten av dem ungdomar under 18 år.

Jonatan Forsberg, 17, tror på mer körträning och uppkörningsprov.

Jonatan Forsberg, 17, tror på mer körträning och uppkörningsprov.

Foto: Lotta Lille

Uppsala2007-07-25 21:16
Hittills i år har sju personer skadats svårt, och det är flera än under motsvarande period förra året.
Åsa Gustafsson, NTF Uppsala län, ser mopedernas höga hastigheter som en stor orsak till olyckorna:
- En mopedist är i stort sett en lika oskyddad trafikant som en cyklist, men farterna är mycket högre. Skadorna kan bli omfattande bara av att åka omkull, och även om man inte bryter ben eller armar så kan också skrubbsår bli väldigt omfattande och ge bestående men, säger Åsa Gustafsson.
I en enkät som NTF genomfört med elever i grundskolan visade svaren att över hälften av mopederna som används är trimmade, och att 73 procent av mopederna kunde köras i hastigheter över 50 kilometer i timmen. Enkätsvaren visade också att bara 71 procent av mopedisterna alltid använder hjälm.
- Hjälmen är oftast det enda skyddet en mopedist har, det är skrämmande att inte alla använder den, säger Åsa Gustafsson.
Det finns två typer av mopeder, den gamla typen som får gå i 30 kilometer i timmen, och de nya EU-mopederna som får gå i 45 kilometer per timme. För att få köra de senare krävs förarbevis. För båda typerna gäller hjälmtvång, man får skjutsa en passagerare på dem, men även för passagerare gäller hjälmtvång.
Åke Lövh, chef för Uppsalapolisens trafikavdelning, framhåller vikten av utbildning av unga mopedister:
- I Enköping har polisen i samarbete med skolan, NTF och mopedhandlare bland andra på ett föredömligt sätt de senaste åren genomfört mopedutbildningar för samtliga elever som är eller ska fylla 15. Håbo hade en liknande utbildning i våras. Men alla krafter måste samverka för att lära barn och ungdomar trafikvett, och det börjar med föräldrarna, säger Åke Lövh.
På en mopedaffär i Enköping träffar UNT Niclas Ahlm som fyllde 15 dagen innan och är där för att köpa ny glödlampa till födelsedagsmopeden som får gå i 30 och inte är trimmad, försäkrar han:
- Jag har inte tagit något förarbevis, men jag har kört cross på bana, och lärt mig trafikregler av mamma, säger Niclas Ahlm.
I affären finns också Jonatan Forsberg. Han är 17 år och har kört moped i två år. Häromdagen blev han påkörd av en bil som körde in i den rondell han redan var inne i:
- Jag klarade mig, men framkåporna på mopeden krossades. Jag har EU-moped och förarbevis. Kurserna för förarbevis är oftast alldeles för teoretiskt inriktade tycker jag. Mera körträning och gärna uppkörning borde ingå innan man får förarbeviset och ger sig ut i trafik.

FAKTA


Mopedolyckor i Uppsala län
2003 11
2004 12
2005 12
2006 15
2007 7 (till och med 070720)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om