Dyster framtid för slakteriet

Framtiden för Swedish Meats slakteri i Uppsala ser dyster ut. Anledningen är prispressen från importköttet samt att allt fler lantbrukare i Uppland upphör med köttproduktion.

Uppsala2005-09-17 00:00
Det menar Kenny Thor, produktionschef vid Swedish Meats i Uppsala och tidigare platschef under nio år vid slakteriet. I, går, fredag, gjorde han sin sista dag på slakteriet.
Framöver ska han jobba som produktionsansvarig vid Konsum Värmland. Konsumföreningen har en egen charkanläggning och ett eget bageri.

Mycket neddragningar
Charkanläggningen förser ett 60-tal butiker med varor. En del av produkterna kommer från lokala producenter.
- Jag slutar på egen begäran i Uppsala och flyttar hem till Värmlad där jag kommer ifrån. Anledningen till att jag vill byta arbete är att det dras ned så mycket här i Uppsala. Jag behöver också nya utmaningar efter nio år i Uppsala.
I juni beslutade ledningen att säga upp cirka 200 av företagets 500 anställda i Uppsala. Styckningen flyttas till Skara, Linköping och Kristianstad och slakten halveras.
— Neddragningar beror bland annat på prispressen från importköttet. Men också på att allt färre i Uppland föder upp djur. Det är en tydlig minskning här jämfört med andra delar av Mellansverige. Längre ned i landet har man en ganska bra stordriftsutveckling.
Syftet med flytten av styckning och slakt är att utnyttja kapacitet fullt ut i Kristianstad, Skara och Linköping.
— Detta innebär en del längre transporter men de kommer inte att överstiga åtta timmar som är gränsen för vad som är tillåtet.

"Oroande"
Kenny Thor tycker att framtiden ser dyster ut.
— Utvecklingen är oroande. Risken finns ju alltid att om man börja skära ned på ett ställe så fortsätter man. Slakteriet i Kävlinge är ett exempel på det. Där har de dragit ned kraftigt även om slakten fortfarande är i gång i liten skala.
Uppsalaslakteriet fortsätter dock med köttförädlingen. På anläggningen styckas och packas kött för storhushållsbranschen och konsumentförpackningar för livsmedelskedjan Axfoods räkning.
För knappt två år sedan investerade Swedish Meats 12 miljoner kronor i en ny bedövningsanläggning för grisar för att slippa användning av elpåfösare. Anläggningen har kapacitet för 5000 grisar i veckan.
Efter nyår kommer finnas en slaktlinje i taget vilket innebär att runt 2000 grisar, 200 lamm och 450 nötboskap kommer att slaktas per vecka.
— Vi räknar med att 200 tjänster kommer att försvinna. 35 man blir kvar i slakten och struktureffekten blir 20-30 miljoner kronor på årsbasis. Det är vemodigt med alla uppsägningar. Jag hoppas att de anställda inte kommer att ta skada av detta, säger Kenny Thor.

Jobbig massmedial debatt
Han tycker åren i Uppsala har varit huvudsakligen positiva och har inte minst uppskattat kamratskapet.
— Jobbigast var väl det massmediala runt 2002. Det var en debatt i hela landet men allra mest i Uppsala. Fokuseringen på djurskydd kom så snabbt. Och visst var det så att den skyndade på investeringarna i Uppsala.
Kenny Thor dömdes 2004 för brott mot djurskyddslagen eftersom slakteriet i allt för stor utsträckning använt elpåfösare vid svinslakten.
Kenny Thor tror att fler förändringar är att vänta inom slakterinäringen.
— Inom ett år lär det nog bli en sammanslagning i södra Sverige av några slakterier. Antalet djur räcker inte till för alla anläggningar som finns där. På sikt tror jag också att det blir mer inhyrd personal som tar hand om styckningen.
Bjarne Andersen är ny platschef i Uppsala. Samma befattning har han också på Swedish Meats slakterier i Visby, Örebro, Kävlinge och Malmö.


Lokala förhandlingar inleds
Vid centrala förhandlingar om förändringar vid Swedish Meats i Uppsala fastslogs i torsdags att neddragningarna av styckning och slakt ska genomföras enligt det förslag som ledningen presenterade i somras.
Arbetet kommer att inledas omgående och målsättningen är styckningen ska vara borta strax före jul. De lokala förhandlingarna inleds nästa vecka.
Enligt avgående produktionschef Kenny Thor följs las-listan och de som har sex års anställning vid slakteriet kan räkna med att få stanna kvar vid anläggningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om