Dyrt när upphandling överklagas
Offentliga upphandlingar omsätter fyra miljarder kronor i Uppsala län varje år. Sedan det blev möjligt att överklaga besluten har antalet ärenden ökat kraftigt vid länsrätterna. Men få företag får rätt. Många är helt fel ute. Hanteringen tar tid och kostar pengar för länsrätt, kommun och landsting.
Uppsala läns landsting och Uppsala kommun har fått ta emot flest överklaganden. Men bara i en handfull fall har de företag som klagat fått rätt. Flera har avvisats av länsrätten för att de kommit för sent eller på grund av att domstolen inte är behörig att pröva dem. Mer än en fjärdedel av samtliga överklaganden i landet avvisades förra året.
Hanteringen tar mycket kraft. Inte bara för länsrätterna utan också för kommun och landsting.
—Vi måste gå i svaromål och korrespondera med länsrätten. Våra jurister hjälper oss med vi fårlägga ned mycket tid på det. Ibland får man uppfattningen att vissa klagar därför att de inte vunnit upphandlingen, säger Bo Elfström inköpschef vid Uppsala kommun.
Landstinget tar hjälp av jurister som är specialiserade på upphandling när ärendena blir för svåra. En överklagad städupphandling kostade landstinget över 100 000 kronor i juridisk hjälp.
Det stora problemet är ändå inte pengarna utan det stopp som en överklagan innebär.
— Vi kan inte fortsätta vårt arbete när rättsprocessen pågår. Det kan ta en eller två månader. Under den tiden kan man bli tvungen att förlänga gamla avtal för att få verksamheten att fungera, säger Bo Elfström.
Magnus Åkerman vid Uppsvenska Handelskammaren är medveten om problemen. Kammaren informerar sina medlemmar om möjligheten att överklaga och tillhandahåller en mall för det på sin hemsida.
— Just nu kommer mycket överklaganden. Men jag tror det är nyhetens behag. Företagen har ännu inte förstått vad man kan överklaga. Det försöker vi förbättra, säger han.
Möjligheten att överklaga är dock viktig.
— Tidigare fanns en misstänksamhet om att man blev bortmyglad. Samtidigt får de offentliga upphandlarna se om de har gjort rätt. På sikt tror jag att alla gynnas av de här prövningarna, säger Magnus Åkerman.
Enligt Bo Elfström kompliceras processen av att det inte finns någon rättspraxis på området i dag. Länsrätterna kommer fram till olika beslut i olika delar av landet.
— Vissa ger kommunerna rätt att utesluta företag som inte har fullständiga anbudshandlingar. Andra anser att det är kommunernas skyldighet att se till att ansökningarna är kompletta. Det här kommer säkert att sätta sig. I grunden tycker jag ändå att det bra att det går att överklaga, säger han.
Fotnot: Nämnden för offentligt upphandling, NOU, anser att det är för lätt att överklaga. Den som har behandlats felaktigt och vet det redan på ett tidigt stadium kan vänta med att påtala det tills upphandlingen är avgjord. Det komplicerar processen och det vill nämnden ändra på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!