Dyrt med kommunalt studentboende

3880 kronor, alltså mer än halva studiemedlet. Det betalar studenterna i Uppsalahems studentrum på Ekebyvägen i månadshyra.— Jag måste ha bostadsbidrag, det har nog de flesta, säger Henrik Ring, boende.— Sjukt dyrt, säger Susanna Hansson på studentkåren.

Vill man bo lite finare får man betala lite mer, säger Uppsalahem om hyrorna på Ekebyvägen. Men hyran är absolut för hög, säger Henrik Ring, boende.

Vill man bo lite finare får man betala lite mer, säger Uppsalahem om hyrorna på Ekebyvägen. Men hyran är absolut för hög, säger Henrik Ring, boende.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2006-08-31 00:00
De senaste årens nybyggnation är en viktig förklaring till att det lättat på bostadsfronten för studenter i Uppsala. Men att bo i nyproducerade boenden kan bli dyrt, mycket dyrt. När kommunala Uppsalahem gav sig in i branschen för ett par år sedan byggde man så dyrt att de flesta måsta ha bostadsbidrag för att klara hyran. Med ett studiemedel på 7 265 kronor ska studenten betala en hyra på 3880 kronor. För det får man ett 25 kvadratmeter stort rum med eget helkaklat badrum med golvvärme, och kök som man delar med 10 andra studenter. Två sommarmånader är hyresfria, liksom på många andra boenden.
— Att lägga hälften av sin inkomst på boendet är förstås oerhört mycket. Men vill man bo lite bättre får man betala lite mer, och vi har inga stora problem med vakanser eller omflyttningar, säger Fredrik Holm, fastighetschef på Uppsalahem.
Annica Lindh, (s) ordförande i Uppsalahems styrelse anser att Uppsalahem jobbat hårt för att pressa byggkostnaderna.
— Det har haft hög prioritet och vi har lyckats med det, säger hon.
Att det ändå krävs bostadsbidrag för att bo i Uppsalahems studentkorridorer, tycker hon inte är konstigt.
— Vi har inga pengar att subventionera boendekostnaderna med. Det kan bara staten göra, och deras instrument är bostadsbidraget, säger hon.

För dyrt
Johan Lindberg har just flyttat in i en korridor på Ekebyvägen. Han lagar mat i ett kök som är av ordinär standard.
— Jag räknar med att bo här ett halvår. Priset och avståndet till stan gör att jag vill byta, säger han.
I köket befinner sig också Henrik Ring som bott på Ekebyvägen i snart två år. Båda har de bostadsbidrag för att ha råd med sitt boende.
— Jag trivs bra, men hyran är absolut för hög och det är lite gammaldags byggt. För alla pengar jag betalar hade jag velat ersätta den stora klädkammaren med ett pentry, säger han.
I våras frågade Henrik Ring Uppsalahem varför hyrorna var så höga.
— Jag undrade om man inte kunde räkna av byggkostnaden på ett större antal år för att få ner hyran. Jag fick väl egentligen inget svar, säger han.
Uppsala studentkår är nöjd över att det har byggts och byggs nya studentboenden. Men hyror på nära 4000 kronor är alldeles för dyrt.
— Inga studentrum ska kosta mer än 3000 kronor, även om det handlar om tiomånadershyra, säger Susanna Hansson, kårens vice ordförande och ansvarig för bostadsfrågorna.

Ettor med kök
En koll av aktuella hyror på några nybyggda boenden visar att få klarar kårens mål. Några som dock har ambitionen att lyckas är Majklockan som ska bygga 400 studentrum vid Flogstamasten. Hyran beräknas bli cirka 2 500 kronor, men då handlar det om tolvmånaders hyra, utan el. En jämförelse av årskostnaderna visar att Ekebyvägen kostar 38 880 kronor, och Majklockans boende kostar 30 000 kronor, plus el.
— Med en elkostnad på 2000 kronor blir skillnaden ändå nästan 7 000 kronor. Dessutom bygger Majklockan ettor med kök, och det är en helt annan standard än att bo i korridor med elva andra, säger Susanna Hansson.
Majklockans bygge har blivit försenat och planen är nu att det ska stå klart om ett år.
— Vi kan inte jubla förrän vi vet att det blir så här billigt. Men det är bra att någon vill bygga för ett bra pris, säger Susanna Hansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!