Dyrrare fjärrvärme efter fem år med Vattenfall
Sedan Vattenfall köpte Uppsala kommuns energibolag har taxorna för fjärrvärme höjts med 44 procent.Antalet Uppsalabor som lämnar fjärrvärmen och skaffar egna energilösningar ökar lavinartat.
I några artiklar ska UNT spegla vad försäljningen av Uppsala Energi AB betytt för värmetaxorna, miljöarbetet och kommunens ekonomi.
År 2000 sålde kommunen Uppsala Energi AB till Vattenfall. Sedan dess har den årliga fjärrvärmekostnaden för en lägenhet på 75 kvadratmeter ökat med i snitt 2 800 kronor.
Fler skaffar värmepump
Under samma period har antalet värmepumpar i Uppsala vuxit med över 700 procent.
—Att allt fler skaffar egna värmepumpar är en direkt följd av Vattenfalls prisökningar, hävdar kommunens energirådgivare Jan Lemming.
Energikonsulten Nils Råmbin har kontakt med ett 20-tal bostadsrättsföreningar i Uppsala som är intresserade av att byta fjärrvärmen mot bergvärme.
—Det blir bara fler och fler som vill lämna Vattenfall. De är irriterade på de höga taxorna. Genom att skaffa bergvärme sänker de sina kostnader med minst 50 procent, säger Nils Råmbin.
Vattenfall i Uppsala förlorar kunder även bland företag. I fjol installerade Q-Med bergvärme i sin nya fabrik i Librobäck.
— Vi tyckte att Vattenfalls fjärrvärmetaxor hade blivit för höga, säger Kjell Kumlin, fastighetschef vid Q-Med.
Genom att lämna Vattenfall och skaffa egen energianläggning sparar Q-Med 360 000 kronor per år och investeringen är betald på 2,5 år.
Q-Med ska bygga ett nytt kontor i Uppsala på 7 000 kvadratmeter. Går det som planerat blir det bergvärme i stället för fjärrvärme även där.
Egen anläggning
Uppsalahem har långt gångna planer på att bygga en egen anläggning för fjärrvärme tillsammans med Akademiska Hus för 380 miljoner kronor. Den är tänkt att värma 2 700 lägenheter i Gottsunda samt BMC, Ultuna med mera.
Planen är ovanligt omfattande.
—Jag känner inte till något fall där så många bostäder lämnat fjärrvärmenätet, säger Ola Alterå, vd för branschorganisationen Svensk fjärrvärme.
Uppsalahem är beredd att utvidga idén ytterligare.
—Det är fullt möjligt att vi går vidare med liknande planer för ytterligare ett par tusen lägenheter i andra delar av Uppsala, uppger Uppsalahems vd Åsa Hedenberg.
Även jätten AP-fastigheter har tröttnat på Vattenfalls taxehöjningar.
—Eftersom prisutvecklingen straffar hyresgästerna tittar vi på andra lösningar än fjärrvärme. Bland annat diskuterar vi med HSB om ett samarbete i Flogsta, säger AP-fastigheters regionchef Pontus Rode.
Även kommunens bolag Fyrishov och Industrihus ser över möjligheten att lämna fjärrvärmenätet.
Kan bli slöseri
Jämfört med andra energibolag verkar Vattenfall i Uppsala ha ovanligt många kunder som vill komma ifrån fjärrvärmen. I exempelvis Enköping är situationen en helt annat.
— Under de 33 år som vårt bolag funnits har inte en enda kund lämnat oss, uppger Eddie Johansson, vd vid Enköpings kommuns värmeverk.
Det kan noteras att Enköpings taxa för fjärrvärme ökat med sju procent sedan år 2000, alltså bara en sjättedel av höjningarna i Uppsala.
Energirådgivaren Jan Lemming är mycket kritisk till att parallella energisystem byggs upp i Uppsala.
— Även om folk skaffar egna anläggningar producerar Vattenfall lika mycket fjärrvärme. Resultatet blir ett stort slöseri med energi.
-
Fotnot. Vattenfall kommenterar taxorna med mera i artikelseriens sista avsnitt.
FAKTA
De borgerliga partierna samt (s) var för försäljningen av Uppsala Energi AB. (v) och (mp) var emot. I och med affären sprack det politiska majoritetssamarbetet mellan (s), (mp) och (v).
När kommunen ägde Uppsala Energi AB (UEAB) hade bolaget bland de lägsta taxorna i landet för fjärrvärme. År 2000, året för försäljningen till Vattenfall, var kostnaden för uppvärmning/kvm 17 procent under rikssnittet. I dag är Vattenfalls priser i Uppsala i stort sett lika med riksgenomsnittet.
Vattenfall Uppsala är ett av de fjärrvärmeföretag som höjt avgifterna mest under senare år.
Källa: www.nilsholgersson.nu
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!