Dyrare nota för fjärrvärmeanläggning

Akademiska Hus och Uppsalahems satsning på egen fjärrvärmeanläggning i Ultuna blir 100 miljoner kronor dyrare än beräknat. Bland annat måste mer kulvertar byggas i Gottsunda. Bolagens styrelser har ändå beslutat fortsätta projekteringen.

Uppsala2004-12-14 00:00
I början av juni beräknas projektet kosta totalt 280 miljoner kronor att genomföra. I dag ligger beräkningen på 380 miljoner, 100 miljoner mer alltså. Det är framför allt behovet av nya kulvertar för att transportera värmen från det nya verket i Ultuna till Uppsalahems bostäder i Gottsunda som drivit upp kostnaderna.
— Vi får bygga mycket mer kulvertar än vi tänkt. Det kunde vi inte förutse tidigare i utredningen då vi bara hade gjort en schablonmässig bedömning, säger Hans Antonsson vd för Akademiska Hus i Uppsala.

Lönsamt på sikt
Anläggningen kommer också att få en större turbin för elproduktion. Även det fördyrar investeringen, men gör den samtidigt mer lönsam på sikt.
Det beslut styrelserna i Akademiska Hus och Uppsalahem tog på måndagen innebär att projekteringen fortsätter, trots kostnadsökningarna. Ett investeringsbeslut väntas i vår när hela projekteringsarbetet är färdigt.

UNT: Var ligger smärtgränsen?
— Det kan jag inte säga. Jag hoppas verkligen att det inte blir mer än 380 miljoner. Men investeringen är fortfarande lönsam för oss att göra. Vi vill kunna ge våra hyresgäster så låga energikostnader som möjligt därför är jag glad över beslutet, säger Hans Antonsson.

Samägs
Anläggningen ska samägas via ett gemensamt bolag som Akademiska Hus och Uppsalahem bildar under våren. Ägarfördelningen baseras på det beräknade energiuttaget på 75 respektive 25 procent. Där Uppsalahem tar den mindre kostnaden. Det innebär ändå att bolaget får skjuta till 95 miljoner kronor mot tidigare beräknade 70 miljoner.
Bolagets styrelse har diskuterat var gränsen för att delta i projektet går, men inte fastställt någon nivå.
— Som det ser ut i dag så anser vi ändå att det är så pass lönsamt att bygga så vi ska gå vidare med projektet. De ökade investeringarna innebär att vi får ut högre effekt som ger lägre driftskostnader. Vi har också satsat extra på att anläggningen ska få en bra arkitektur, säger Uppsalehems vd Åsa Hedenberg.

Monopolsituation
Akademiska Hus och Uppsalahem har gått samman för att minska sina kostnader för fjärrvärmen. Bakgrunden till det är Vattenfall värmes monopolsituation på fjärrvärmemarknaden i Uppsala och bolagets avgiftshöjningar på över 30 procent de senaste åren.
Uppsalahem räknar med att kunna försörja samtliga sina 2700 lägenheter i Gottsunda med värme från Ultunaverket. Resten går till Akademiska Hus anläggningar i Ultuna, BMC, Ångström/MIC, och lokaler i kvarteret Blåsenhus nedanför slottet.

UNT-fakta:


Investering: 380 miljoner
Bränsle: biobränsle
Produktion: 159 GWh fjärrvärme, 42 GWh el - motsvarande hela Ultunas årliga förbrukning.
Byggstart: hösten 2005
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om