Dyrare att ha god man

Överförmyndarkontoret i Uppsala behöver 1,5 miljoner kronor i extra anslag för att klara 2007 års verksamhet. Bakgrunden är en lagändring som innebär att kommunerna får betala en avsevärt hög­re andel för kostnaderna för arvoden till god man/förvaltare.

Uppsala2006-07-31 09:25
Enligt ett beslut 1 juli i år skall ersättningarna till gode män/förvaltare justeras, så att ersättningen i ökad utsträckning finansieras av kommunerna — från 30 till upp­emot 70 procent.
Anders Eriksson är chef för överförmyndarkontoret som ligger i bottenvåningen på Stadshuset. Här arbetar sju personer, de flesta handläggare.
— Det här är en kommunal verksamhet som jag tror är relativt okänd för många medborgare och även internt inom kommunen, säger han.

Kontrollerar
Överförmyndarkontorets främs­ta uppgift är att kontrollera förmyndares, gode mäns och förvaltares verksamhet. Syftet med kontrollen är att se till att omyndiga barn och myndiga sjuka, och funktionshindrade personer inte ska drabbas av ekonomiska förluster och rättsförluster.
Lagstiftningen som styr verksamheten är ursprungligen från 1700-talet, berättar Anders Eriksson:
— Alla omyndiga barn står under vår tillsyn. Om ett omyndigt barn får en förmögenhet motsvarande över åtta basbelopp — 320 000 kronor — står det i lagen att föräldrarna har upplysningsplikt om detta och måste anmäla barnets tillgångar till Överförmyndarkontoret, säger han.

"Rättrådig och erfaren"
Överförmyndaren rekryterar gode män/förvaltare, en ställföreträdare som skall vara en "rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig man eller kvinna", och utbildar nya och befintliga ställföreträdare.
— När det gäller äldre männi­skor har besluten om god man/förvaltare ökat med i snitt fyra procent per år sedan 2000. Dessutom har Uppsala kommun på senare år fått allt fler "besvärliga" förvaltarskap, inte minst när det gäller yngre, psykiskt sjuka huvudmän.

Får egen personal
Anders Eriksson berättar att Göteborgs kommun anställt egen personal för de uppdragen, och att man diskuterat saken även i Uppsala.
— De flesta gode män har oftast en eller ett par huvudmän, några få över tio. Gode män och förvaltare är ofta människor som drivs av sitt intresse för människor, och de vill verkligen hjälpa dem som har det svårt, säger Anders Eriksson som jobbat på överförmyndarkontoret i många år.

Får utbildning
I Uppsala måste gode män genomgå utbildning med avslutande kunskapsprov. Sedan utbildningen startade år 2002 har antalet klagomål på gode män/förvaltare sjunkit till bara ett par stycken om året, säger Anders Eriksson.
Överförmyndarkontoret märker genast när medierna berättar något ofördelaktigt om till exempel gode män som förskingrat.
— Det blir reaktioner direkt när det händer något ute i landet.
Då ringer anhöriga hit och är oroliga, säger Anders Eriksson som vill ge Uppsalas gode män och förvaltare ett gott betyg:
— De utför ett fint och engagerat jobb för de svagaste i samhället.

FAKTA Gode män


I Uppsala/Knivsta finns 1 900 huvudmän. Av dem har 1 400 personer god man/förvaltare. Deras ekonomi sköts av 800 uppdragstagare (gode män/förvaltare) som hanterar en samlad förmögenhet om cirka 600 miljoner kronor. Normalarvodet ligger på runt 9 000 kronor per år. Arvodessumman för 2005 var 7 miljoner kronor varav 2,3 från kommunen. Blivande gode män/förvaltare kontrolleras i polisens belastningsregister och hos kronofogdemyndigheten. Dessutom måste två personer intyga ens lämplighet.
Valet av god man styrs av huvudmannens egna önskemål, hjälpbehov och tillgång på uppdragsgivare. Huvuduppgiften för gode män/förvaltare är att se till att barn/huvudmän inte missgynnas ekonomiskt och rättsligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om