Dyrare a-kassa väcker oro
Den planerade höjningen av a-kasseavgiften har väckt oro bland länets fackanslutna. Men än så länge pågår det inte någon flykt från facket.
Billy Cederfeldt
Foto: Sven-Olof Ahlgren
kring regeringens förslag att höja avgiften till a-kassan.
- De är osäkra. En del frågar mig varför facket ska höja avgiften. Då får jag förklara för dem att det är a-kasseavgiften som höjs, inte fackavgiften, säger Billy Cederfeldt.
Fördubblad avgift
Hotell- och restaurangs a-kasseavgift ska höjas från 97 till 364 kronor. För Billy Cederfeldts del innebär det att hans månadsavgift till fack och a-kassa nästan blir fördubblad. Nu hoppas han att de utlovade skattesänkningarna ska kompensera höjningen.
- Man hoppas ju att det ska jämna ut sig. Det är i alla fall meningslöst att gå ur facket på grund av höjningen. Då ligger man bara risigt till den dagen arbetsgivaren får för sig något.
Oro inom flera förbund
Även andra fackförbund har märkt av att oron sprider sig bland medlemmarna.
- Det är många som verkar oroliga. De ringer och undrar vad som ska hända nu, säger Agneta Ramberg, ordförande Handels Uppsala.
Inom Handels finns många lågavlönade som lär drabbas extra hårt av höjningen. Men enligt Agneta Ramberg är det få om ens några som ännu lämnat facket på grund av förslaget.
- Jag hoppas och tror att medlemmarna förstår att det är viktigt att vara med i facket. Ju hårdare klimat i samhället, desto viktigare är det, säger Agneta Ramberg.
Oron finns även bland medlemmarna i HTF. Förbundet representerar tjänstemän inom handel, transport och service. På HTF Mälardalens kontor har telefonen gått varm de senaste veckorna. Men samtalen har mest handlat om hur stor höjningen blir, inte om att gå ur facket.
- Visst är folk fundersamma men vi har faktiskt gått plus i antalet medlemmar de sista månaderna, säger Gunilla Ramberg, ordförande HTF Mälardalen.
Inte fler ansökningar
En ansökan om utträde ur facket träder i kraft andra månadsskiftet efter att ansökan skickats in. Det är alltså för tidigt att i statistiken se hur många som lämnar facket på grund av regeringens förslag. Men för HTF:s del har inte ansökningarna om utträde ur facket varit högre i oktober än någon annan månad. En orsak till att medlemmarna stannar kvar kan vara att de vill behålla förmåner av olika slag tror Gunilla Granberg.
Ilska på Gimoverken
- Genom facket får man till exempel rabatterad hemförsäkring. Det går på ett ut om man går ur facket och tecknar en sådan försäkring själv, säger Gunilla Granberg.
Men det är inte bara oro på arbetsplatserna i länet. På Sandvik Coromant i Gimo pyr ilskan över regeringens förslag.
- Vi möter mest ilska. Folk är förbannade. Varför peta i sådant som fungerar är det många som undrar, säger Roger Lamell, gruppordförande på Metallklubben på Sandvik Coromant.
Roger Lamell har inte hört talas om att någon tänker lämna facket på grund av höjningen av a-kasseavgiften. Men han har förståelse för att de tankarna dyker upp.
- Jag är inte dummare än att jag förstår att man ser om sitt hus. Varför betala mer för det som ger mindre, säger folk. Det är ju rimligt att tänka så och det kanske är det som är syftet, säger Roger Lamell.
FAKTA
Höjd a-kasseavgift
Regeringen har lagt en proposition om förändringar i arbetslöshetsförsäkringen. Förslaget innebär bland annat att arbetslöshetskassorna ska betala en högre finansieringsavgift till staten. Om förslaget går igenom måste a-kassorna höja medlemsavgifterna med cirka 160 - 300 kronor. Höjningen får inte vara större än 300 kronor per månad och medlem.
6 december debatterar och beslutar riksdagen om regeringens budgetproposition. De föreslagna förändringarna börjar gälla från 1 januari 2007.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!