Dyra ombyggnader på Ekebyskolan
Eleverna är lediga, men på Ekebygymnasiet i Uppsala pågår full aktivitet. Skolan byggs om för 45 miljoner. En del av det som nu rivs byggdes nytt för bara ett år sedan.
En del av det som rivit nu byggdes nytt för bara ett år sedan, säger Ekebygymnasiets rektor Inger Söderberg och ventilationsmontör Erik Hallsten. Med på bilden är också VVS-montör Anders Larsson och ventilationsmontör Niclas Wohlin.
Foto: Björn Ullhagen
Turerna kring Ekebyskolan har varit många de senaste åren. Skolan huserade tidigare i två näraliggande lokaler, den ena ägdes av kommunen och den andra av Ågerups fastighetsbolag. De lokaler som ägdes av Ågerup var dyra att hyra för kommunen, som därför inte ville förnya kontraktet när det gick ut.
Kommunen hade tidigare planerat att bygga ny gymnasieskola på Ekebyfältet. Men dessa planer ändrades, och i stället planerades för ny skola i Rosendal. Var eleverna från de teoretiska programmen i Ekebyskolan skulle ta vägen var länge oklart.
Skolan började med att planera för att lämna delar av Ågerupslokalerna, och en större ombyggnad gjordes med sikte på det så sent som första halvåret 2004. En anpassning av ventilation i gjordes i det kommunägda huset, A-huset.
Men under våren 2004 beslutades plötsligt att Ekebys journalistikelever, English class och internationella programmet skulle flytta till det blivande Rosendalsgymnasiet. Och därmed skulle Ekebyskolan helt lämna Ågeruplokalerna.
Men det innebar att de resterande eleverna i Ekebyskolan blev av med kafeteria och bibliotek. Så nytt bibliotek och kafeteria har nu fått byggas i A-huset. Och eftersom eleverna inte riktigt fått plats i A-huset har man samtidigt fått använda lokaler i ett närliggande hus som hyser en bostadsrättsförening och byggt en gångbro dit.
— Bara den blev ju hemskt dyr, säger Inger Söderberg.
Kvar i Ekeby är numera hotell- och restaurang-, livsmedels- och floristprogrammet. De huserar alltså i den kommunägda byggnaden, A-huset.
Största ventilationssystemet
När UNT besöker Ekebygymnasiet, som skolan heter från och med hösten, ligger byggmaterial överallt. Det är svårt att tänka sig att allt ska hinna bli klart tills skolstarten.
— Det blir nog inte klart. Men vi har ju haft det såhär i flera år så vi är vana, säger Inger Söderberg där hon kryssar mellan kablar och bråte.
— Det viktigaste är att ventilationssystemet är igång till slutet av augusti. Annars kan vi inte ha någon verksamhet i lokalerna.
Genom att man har utbildning inom restaurang och livsmedel krävs stora fläktsystem. Ugnar, stekbord, diskmaskiner och kylskåp för storhushåll avger mycket värme. På taket byggs nu det största ventilationssystem som finns i kommunala byggnader i Uppsala.
Ventilationsmontören Erik Hallsten berättar att det är tionde gången han är i skolan.
— Allting har fått lösas efterhand. Det har inte varit klart från början hur det ska se ut, säger han.
Rektor Inger Söderberg är också bekymrad över att hennes elever inte har någon ordentlig skolgård som det ser ut just nu. Över en stor yta ligger kantig gråsten som inte är tänkt att gå på, utan är prydnad. Den lades dit då tanken fortfarande var att båda byggnaderna skulle disponeras av skolan. Då skulle eleverna fått skolgård i anslutning till den andra byggnaden.
— Det är skandalöst mycket pengar som lagts ned på detta, helt i onödan. Enligt den ursprungliga kalkylen skulle ombyggnad och anpassning kosta 27 miljoner. Nu är vi uppe i 45, säger Inger Söderberg.
Den nystartade friskolan John Bauer-gymnasiet och Gluntens Montessoriskola ska från och med hösten 2005 dela på Ågeruphuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!