Dyr värme efter utförsäljning

Fjärrvärmepriset i Uppsala har höjts med 47 procent sedan år 2000. Det är alldeles oskäligt, anser Fastighetsägarna Mellansverige som jämfört med andra orter. Fastighetsägarna tror att det är bristen på konkurrens som ligger bakom.

Uppsala2007-12-06 17:54
Det kostar 126 kronor per kvadratmeter och år att värma upp en bostad i Uppsala. I Västerås är priset knappt 90 kronor. Skillnaden har ökat under 2000-talet då priset i Uppsala stigit med 47 procent.
- Uppvärmningen står nu för nästan hälften av driftskostnaden av en lägenhet i ett flerbostadshus. Det beror på monopolet på fjärrvärmen. Priset har ökat särskilt mycket i de kommuner där det kommunala energibolaget har sålts, säger Krister Nilsson, vd för Fastighetsägarna Mellansverige AB.

År 2000 såldes Uppsala Energi till Vattenfall och året därpå höjdes fjärrvärmetaxan kraftigt, med drygt 20 procent i två omgångar. Vattenfall fick mycket kritik för höjningarna. Bland annat anmäldes man till konkurrensverket av fastighetsägare och Uppsalahem övervägde att bygga ett eget värmeverk.
Fem år senare sade chefen för Vattenfall Värme i Uppsala, Stefan Persson, att företaget ångrade de kraftfulla höjningarna. Nu hade man återtagit förlorad mark och låg på en medelnivå i landet. De senaste åren, och även 2008, ligger höjningarna på kring sex procent.
- Det är sant att nivån är genomsnittlig nu, men då jämför man med alla Norrlandskommuner som har helt andra förutsättningar. En tätort av Uppsalas storlek borde ligga betydligt lägre, säger Krister Nilsson.

Fastighetsägarna har tagit fram en modell där priset vägs mot antalet kunder och där ligger Uppsala och Vattenfall sämre till än and­ra orter.
Enligt Krister Nilsson finns inget konsumentskydd för fjärrvärmekunder, inga lagar hindrar heller bolagen från att höja priserna.
- Vi har inte fått gehör för kravet på en prisprövningsnämnd. Och några andra leverantörer släpps inte in i fjärrvärmenätet. Därför ser det ut som det gör.
Men Stefan Hedin, t f chef för Vattenfall Värme Uppsala. anser att marknaden fungerar bra.
- Alternativ finns alltid för den som är missnöjd. Med en månads uppsägning kan man byta till ett annat uppvärmningssätt.
- Det är samma för annan uppvärmning. Om man investerar i till exempel bergvärme är man också hänvisad till en leverantör.

Stefan Hedin säger också att han tycker att fjärrvärmen är rimligt prissatt i förhållande till exempelvis olja och el.
- Vi har hittat en bra nivå. Men i efterhand var det olyckligt att höja två gånger i början av 2000-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om