När beslutet om att köpa färdiglagad patientmat från Västerås togs var ekonomin ett tungt vägande skäl. Det nedslitna sjukhusköket vid Akademiska krävde en totalrenovering. Genom att köpa in maten utifrån skulle sjukhuset kunna spara åtta miljoner kronor per år och landstinget slippa en dyr köksinvestering. Det blev inte så.
Enligt den kostutredning som landstingets produktionsstyrelse tar ställning till i dag, torsdag, har kostnaderna för maten ökat, och ett nytt kök måste byggas för 125 -145 miljoner kronor.
– Kostnaden för maten vid Akademiska är sju miljoner högre nu än 2009 när vi lagade maten i egen regi. Det pris man tänkt sig har inte blivit verklighet, säger Thord Hägg förvaltningsdirektör vid Landstingsservice.
Utredningen ger samarbetet med Västmanland svidande kritik: Patientnöjdheten är lägre i dag än 2009. Färre får i sig det dagliga näringsbehovet och färre tycker att maten smakar bättre och ser bättre ut. Potatis och grönsaker upplevs inte vara färdigkokta, köttet ibland segt. Det serveras för lite pasta och soppa går inte att få som huvudrätt på grund av att matvagnarna är anpassade för sjukhuset i Västerås. Leveranstiden för önskekost är så lång så att patienter avstår. All kost är inte näringsberäknad och det finns inga extra förråd av kosttillskott. Det gör att patienter blir utan speciella näringslösningar för länge och det påverkar tillfrisknande och vårtider. Det varierande energiinnehållet i maten försvårar insulininställning för barn med diabetes.
Ordförande i Uppsala-Västmanlands läns kostnämnd, Tommy Levinsson (S), instämmer i det mesta som står i utredningen, men poängterar att alla beslut har tagits gemensamt.
– Initialt blev det mycket mer problem än någon kunde förutse. Men mycket beror på att Akademiska inte har byggt ett mottagningskök som de lovat. Vi jobbar hela tiden på att bli bättre på alla sätt. Nu har vi haft prioritet på att hålla budget. Vi har gjort lyckade upphandlingar och kommer att gå med vinst. Det innebär att vi kan erbjuda våra kunder rabatter från i höst. Vi räknar också med att inte behöva höja priserna de närmaste två åren, säger han
Men patienterna då? Maten håller inte kvaliteten enligt utredningen.
– Vi jobbar hårt på det och vi har nått förbättringar när det gäller matkvaliteten, men vi måste göra mer. Sen finns det ett antal saker runt måltiden som också måste fungera – att patienterna får äta i fred, att maten är snyggt upplagt, att personalen har tid att servera, att samarbete mellan köket och avdelningarna fungerar...
Produktionsnämndens ordförande i Uppsala, Ludvig Larsson (FP), håller med om att det gamla köket vid Akademiska är ett av problemen.
– Det är anledningen till en stor del av bristerna. Maten är det inget fel på, men hanteringen och frånvaron av tydliga kvalitetskriterier i avtalet med Västerås. Det går ut 2014. Vi har gjort utredningen för att kunna ta beslut om hur vi ska gå vidare i höst. Fortsätta samarbetet med Västerås, handla upp igen eller producera mat i egen regi, säger han
Var det ett misstag att inte bygga i egen regi från början?
– Man kan inte säga att det var fel utifrån de förutsättningar vi hade då. Vi avstod av ekonomiska skäl. Nu måste vi bygga ett nytt kök oberoende av vilken modell vi väljer för att producera maten. Men risken är att det kommer att bli betydligt dyrare än om vi hade byggt nytt från början.
Vad har du att säga till de patienter som tycker att maten inte håller måttet?
– Att vi kommer att vara mycket noga med matkvaliteten nu. Den går före ekonomin. Vi har fått en bra utredning som vi ska studera noga med öppet sinne fram till vårt beslut i höst, säger Ludvig Larsson.