I Uppsala län får 6 500 äldre och andra patienter, som har svårigheter att hantera sina läkemedel själva, färdiga påsar med tabletter. De så kallade dospåsarna paketeras av ett apoteksföretag, just nu Apotekstjänst Sverige.
Påsarna innehåller patienternas olika tabletter och delas ut på till exempel äldreboenden till morgon, lunch och kväll. En av dem som får dospåsar är Eivor Eriksson, 91 år, som bor på Björklingegården.
– Jag har det så bra här, säger hon, samtidigt som undersköterska Tina Riddersdal visar hur hanteringen av medicinen går till.
I fönstret har Eivor rosa och röda pelargoner i full blom och på hennes skrivbord står inramade fotografier av hennes familj. Lugnet på äldreboendet känns milslångt från stridigheterna som rör tabletterna i hennes hand.
– Det var vid årsskiftet som vi upptäckte att våra kostnader för läkemedel hade ökat väldigt mycket. Då undrade vi så klart vad det var som hände, berättar Thomas Lindqvist, informationsapotekare på landstinget i Uppsala län.
Det visade sig att originalförpackningarna med läkemedel som Apotekstjänst använde för att packa tablettpåsarna var mindre än de som Apoteket hade använt. Enligt uppgifter till UNT har det varit praxis att använda sig av så stora originalförpackningar som möjligt när apoteken maskinellt delar upp läkemedlen i dospåsar. Något som Tomas Hilmo, vd för Apotekstjänst, tillbakavisar:
– Det har inte funnits klara spelregler, säger han.
I stället för en Alvedonburk på 300 tabletter använder Apotekstjänst en på 100 tabletter, vilket per tablett blir dyrare.
– Vi är oense med Apotekstjänst. Väljer de en onödigt dyr förpackning så drabbas både vi och patienterna. Det är ju vi som får betala i slutledet, säger Thomas Lindqvist.
Totalt berörs uppåt 45 000 patienter i de sju landstingen. De betalar sin medicin fram tills högkostnadsskyddet tar vid. Därefter faller kostnaden på landstingen.
– Jag kan inte uttala mig om i fall detta är en oförutsedd kostnad för landstingen. Vi har varit väldigt transparenta i den här frågan. Utifrån de maskiner som vi har så passar den här storleken bättre för oss. Apoteket som var ensam aktör förut hade en viss maskin och huvuddelen av det sortiment som de hade har vi också, men det här passar bättre för våra maskiner, säger Tomas Hilmo.
Det finns i dag ingen tydlig reglering om vilken förpackningsstorlek tablettburkar, som sedan fördelas i dospåsar, ska ha.
– En läkare som skriver ut den här typen av recept väljer inte förpackningsstorlek. Apoteken måste därför välja en lämplig förpackning. Men det blir oftast billigare för landstingen om apoteken använder större förpackningar, konstaterar Marit Carlsson, jurist på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).
I upphandlingen som landstinget gjorde tillsammans med sex andra landsting, efter att Apotekets monopol upphörde, fanns inget angivet om att vinnande apotek skulle använda sig av stora originalförpackningar.
– Det var ett material som sju landsting tog fram tillsammans. Vi gjorde så gott vi kunde. Det här har varit en lärprocess för alla parter, säger Thomas Lindqvist.
I den senaste upphandlingen, som Apotekstjänst förlorade mot Svensk dos AB, kräver de sju landstingen att apoteket ska använda medicinburkar som har lägst pris per tablett. Apotekstjänst har dock överklagat upphandlingen.
– Det är så komplext. Det här är upphandlingar som inte gjorts förr. Det är många, många frågor. Ingen har styrt avvecklingen från Apotekets monopol, säger Tomas Hilmo.
Tvisten kring dospåsarna fortsätter. Samtidigt sitter Eivor i en mjuk stol på sitt rum. Trygg i att hon får sin medicin på utsatt tid. Den delen fungerar, men till vilket pris?