Dyr, men älskad katt

Ska du äta en lussekatt i dag? Du är i så fall långt ifrån ensam. I dag är den dag då flest lussekatter kommer att säljas. Men de är dyrare än vanligt.

Saffransbak hos Skuttungebagaren. Slavica Prskalo, till höger, håller upp en plåt på väg in i ugnen.

Saffransbak hos Skuttungebagaren. Slavica Prskalo, till höger, håller upp en plåt på väg in i ugnen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren, Sofia Täcktor

Uppsala2009-12-11 07:00
Vilket jobbigt väder, va? Är det inte för varmt så att polarisarna smälter, så är det för kallt. Som januari i Iran 2008. Köldknäppen tog kål på en stor del av landets saffranskrokuslökar och skörden blev därefter. Bristen på den dyrbara kryddan har pressat upp saffranspriserna till rekordnivåer inför årets lussekattsbak.

- Jag har aldrig under mina arton år i branschen varit med om så dyrt saffranspris, säger Åke Branzell, delägare till Skuttungebagaren, och skakar på huvudet.
Om du köper ett gram saffran i butik får du betala drygt 70 kronor. Inköpspriset, det som Åke Branzell betalar, är 41 000 kronor per kilo - 10 000 kronor mer än förra året och fyra gånger så mycket som för tre år sedan. Hos de flesta bagerier kostar årets saffransbulle därför ett par kronor mer än fjolårets.
- Vi tar drygt en krona mer per lussekatt, men skulle egentligen behöva ta lite mer. Det blir inte många ören i vinst när man gör dem för hand, säger Åke Branzell.

Han förser oss med hårnät och visar oss nerför en skinande spiraltrappa. Därnere i ett vitmålat rum i Skuttungebagarns stora nybyggda bageri i Librobäck står sex konditorer och rullar lussekatter med rappa händer. Julen är högsäsong för stans bagerier, tack vare alla saffransbullar, pepparkakor och vörtbröd som vi traditionstroget tuggar i oss.
- Jo, det är mycket att göra nu, konstaterar konditorn Mikael Hellgren utan att ta ögonen från degen han rullar ut och formar till en symmetrisk lussekatt på några sekunder.

Oj, det där gick fort. Har du några knep för att få lusse­katterna sådär snygga?
- Ja, rulla ut degbiten så att den blir lång och smal och gör sedan lika stora snurror.

Blir de lika bra när du bakar hemma?
- Jag bakar aldrig hemma. Verkligen aldrig, skrattar han.
Plåt efter plåt med de gula bullarna ställs på hjulförsedda vagnar, för att sedan rullas in i kylrummet i väntan på nattens gräddning. Vid sextiden nästa morgon körs de ut till mat­varuaffärer, kaféer, hotell och företag i och runt Uppsala.
Skuttungebagarn är ett av stans största bagerier. En vanlig decemberdag bakar Mikael Hellgren och hans kolleger på bageriet närmare 3 000 lussekatter. Klart flest går åt på lucia, vilket i år innebär fredagen före lucia - i dag alltså. 15 000 lussekatter närmare bestämt, om Skuttungebagarns beräkningar stämmer.

De är inte ensamma: samtliga bagerier i stan som City ringt runt till räknar med att sälja omkring fem gånger så många lussebullar på lucia.
- Det finns de som äter lussekatter även efter jul. Vi bakar dem ungefär till slutet av januari, sedan tar semlorna över, säger Åke Branzell.

Librobäck, förresten - vad hände med Skuttunge? undrar du kanske. Jo, i april i år flyttade bageriet från Skuttunge by, där det legat sedan 1928, till nya moderna lokaler i Uppsala. Det gamla bageriet i Skuttunge underkändes av miljö- och hälsoskyddsinspektörer eftersom det var så slitet.
- Det känns skönt, nu har vi ändamålsenliga lokaler som är lätta att städa. Här har vi plats att växa också, säger Åke Branzell.

Men ni byter inte namn till Librobäcksbagarn?
- Nej, haha, Skuttungebagarn blir bra i fortsättningen också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om