I måndags gick Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ut med att virussjukdomen duvpest har upptäckts hos vilda duvor på flera håll i Sverige, bland annat i Enköping. Enligt SVA kan sjukdomen också ha drabbat Uppsalas duvor.
– Utifrån den spridning vi sett kan den nog finnas i hela Uppland och söderut i landet, säger Cecilia Hultén, epidemiolog på SVA.
Hon berättar att duvor som smittats av den dödliga sjukdomen kan bete sig underligt:
– Viruset drabbar nervsystemet, vilket gör att duvorna vinglar och går runt i cirklar.
Enligt Cecilia Hultén bär en del vilda fåglar alltid på duvpest, men viruset brukar bryta ut ungefär vartannat år, ofta i november. Hon tror att en av anledningarna är att det kyligare klimatet gör att fåglarna samlas där det finns mat och då smittar varandra.
Duvpesten är helt ofarlig för människor. Genom fjädrar, duvspillning och damm kan den emellertid sprida den väldigt smittsamma virussjukdomen Newcastlesjukan till andra fåglar.
– Därför rekommenderar vi alla som har fåglar att vara extra noggranna med hygienen, säger Cecilia Hultén.
Fågeluppfödare är enligt lag skyldiga att anmäla misstänkta fall av Newcastlesjukan till veterinär, som i sin tur ska anmäla till Jordbruksverket. Om viruset kan konstateras ska alla uppfödarens fåglar avlivas – något som hände i Lindome, söder om Göteborg, för några veckor sedan.
– Det är för att begränsa smittspridning. Men den uppfödare som tvingas till det har rätt till ersättning från staten.