För att de stora magasinen ska kunna fyllas på måste det regna betydligt mer än vad det brukar göra på våren. Det rapporterar SGU, Sveriges geologiska undersökningar i Uppsala.
Många och långa rotblötor i kombination med kallt väder är alltså ett måste om det inte ska bli vattenbrist.
– Vi behöver nederbörd och kallt väder för att hålla igen på växtligheten och för att avdunstningen inte ska ske för snabbt, säger Bo Thunholm, hydrogeolog på SGU.
En dag är dock fredad: Sista april
– Ja, då kan det få vara sol och värme, så man kan äta sillunch ute, säger Bo Thunholm med ett skratt.
Rådet till konsumenterna är att spara på vattnet genom att duscha snabbt och inte bada. Man bör inte heller borsta tänderna eller diska under rinnande vatten. Att fylla poolen är inte att rekommendera och för den som har möjlighet kan regnvatten från takrännor samlas upp för att vattna i trädgården.
Det är bland annat förra sommarens torka som är orsaken till att det kan bli vattenbrist, främst gäller det den kommunala dricksvattenförsörjningen.
Men också mindre nederbörd än normalt under hösten och vintern gör att Uppsala län gör sitt till.
Uppsala hämtar bland annat sitt dricksvatten från sjön Tämnaren och vidare till Fyrisån för att sedan infiltreras genom åsen. Men Tämnaren har blivit alltmer igenväxt på senare år och frågan är om det kan påverka grundvattenförsörjningen av Uppsala.
- Nej, Tämnaren har inga låga nivåer just nu, säger Bertil Lustig på Uppsala vatten.
I de små grundvattenmagasinen, som används för enskild vattenförsörjning är nivåerna dock över det normala för årstiden. Det beror på att det har regnat och snöat mycket nyligen. Grundvattennivåerna i de små magasinen kan dock förändras snabbt och sjunka om det blir en torr och varm vår och sommar.
Grundvattnet har i princip varit under det normala sedan maj 2018.