Dusch i nosen mot kennelhostan

För oss människor har svininfluensan hunnit bli ett minne blott. Men för våra fyrbenta vänner ligger influensasäsongen bara i startblocken. När vi besöker Uppsalas Hunddagis förbereder sig jyckarna med vaccin genom nosen.

Uppsala2010-03-30 12:03
Kennelhosta är en av de vanligaste sjukdomarna som drabbar hundar. Symptomen påminner om en mänsklig förkylning - smittspridningen om självaste pesten.
- Kennelhosta överförs oerhört lätt och i Uppsala verkar det vara en trend att den kommer extra mycket varje vår och höst, säger veterinär Börje Rembacken.

Tillsammans med två sköterskor besöker han Uppsala Hunddagis där ägaren Lars-Göran Persson fått två besökare som börjat hosta.
- Vi brukar märka av kennelhostan först efter påsk, men nu i år har det kommit tidigare än vanligt, säger Lars-Göran Persson.
När hundarna ska upp på patientbordet som inrättats i dagisets mer avskilda delar, finns det flera alternativ att välja mellan. Dels den traditionella sprutan som även ger skydd mot valpsjuka, smittsam leversjukdom och parvovirus, dels ett sprej som tas in via nosen.
- Just för kennelhosta är nässprejet bättre, det ger ett starkare skydd, säger Börje Rembacken.
Att dosera vaccinet genom näsborrarna är dock inte den enklaste uppgiften.
- Det är faktiskt lättare att vaccinera hundarna med spruta. Den tar man ju i nacken där de inte ser, nosen är de mera rädd om.

Det här är tredje året som Uppsala Hunddagis ringer in en veterinär så att hussar och mattar ska kunna vaccinera sina djur. Om en hund blir sjuk får den på grund av smittorisken inte besöka dagiset förrän den är helt återställd, vilket kan dröja upp till fyra veckor.
- För många blir det oerhört dyrt att vara hemma från jobbet, så även det är en anledning till vaccination, säger Börje Rembacken.
Det självklara skälet är att det blir en jobbig tid för hunden. Dagischefen Lars-Göran Persson har flera egna hundar som insjuknat vid tidigare tillfällen.
- De hostade så pass mycket att de fick kväljningar. Flera som kommer in hit tror till exempel att deras hund varit på väg att spy när de i själva verket fått kennelhosta. Det är oerhört jobbigt för djuren, säger han.

En av de nästan 30 jyckar som kommit för att få vaccin denna dag är Wilma. Hon har aldrig haft infektionen och matte Majron Svensson vill gärna se till att det fortsätter så.
- Jag har hört att de kan bli väldigt dåliga, och eftersom de haft några här med kennelhosta tänkte jag att det är bäst att passa på, säger hon.
Fakta

Kennelhosta är ett samlingsnamn för kikhostliknande symtom hos hundar. Det finns flera virus och bakterier som kan orsaka kennelhosta. Det som brukar kallas "vaccin mot kennelhosta" är egentligen ett vaccin mot hundens parainfluensavirus som är det starkaste viruset.

Kennelhosta smittar genom exempelvis nos mot nos-kontakt, nysningar och gemensamma vattenskålar. Vaccinet som kostar mellan 350-450 kronor ger inte ett 100 procentigt skydd men ser till att hunden slipper allvarliga kliniska symtom. Även om en hund haft infektionen en gång så kan den insjukna igen vid ett senare tillfälle. Kennelhosta kan inte överföras till människor eller andra djur.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om