Andreas, 42, lever på butikernas matsvinn

Andreas Jakobsson är Uppsalabo och en av Sveriges mest välkända "dumpstrare" – och han lever nästan uteslutande på mat från butikernas svinn.

Enligt Andreas Jakobsson är nästan hälften av det som slängs frukt och grönt. Han tror att mycket av svinnet skulle försvinna om man förbjöd att sälja större förpackningar och istället endast sålde frukt och grönt på lösvikt.

Enligt Andreas Jakobsson är nästan hälften av det som slängs frukt och grönt. Han tror att mycket av svinnet skulle försvinna om man förbjöd att sälja större förpackningar och istället endast sålde frukt och grönt på lösvikt.

Foto: Andreas Sjölin

Uppsala2022-03-07 05:00

– Det här är varför det kallas dumpsterdiving, säger journalisten och författaren Andreas Jakobsson och dyker ner i sopkärlet.

undefined
Begreppet "dumpster diving" kom till i USA på 1980-talet.

Vi befinner oss bakom en livsmedelsbutik i Uppsala och i en stor container. Andreas och hans familj lever nästan uteslutande på matsvinnet som han hämtar från butikerna. När han kommer hem publicerar han sina fynd och reflektioner på sin blogg.

– Jag gör det främst för att folk ska få upp ögonen för matsvinnet, säger han.

undefined
Enligt Andreas Jakobsson är nästan hälften av det som slängs frukt och grönt. Han tror att mycket av svinnet skulle försvinna om man förbjöd att sälja större förpackningar och istället endast sålde frukt och grönt på lösvikt.

Allt började för åtta och ett halvt år sedan när han följde med en vän som dumpstrade. Sedan dess har det blivit en stor del av hans livsstil. Nu håller han föredrag om miljö och matsvinn, och har bland annat skrivit boken Svinnlandet.

undefined
Andreas Jakobsson brukar åka samåka med en kompis när de dumpstrar. Om han dumpstrar själv tar han cykeln. "Ibland får man leda den den sista biten", säger han.

Trots att det verkar som att containern nyligen tömts hittar han äpplen, jordgubbar, läsk och flera påsar frysta bullar. I dag verkar det mesta bestå av frukt och grönt, men ibland hittar han torrvaror.

– Någon gång ibland kan man hitta en hel kartong med varor som gått ut, trots att det är torrvaror som sällan blir dåliga. Vissa varor borde ha längre bäst före-datum, eller inte några alls.

undefined
Andreas Jakobsson säger att han mer sällan hittar mejeriprodukter nu för tiden och att det beror på att personalen häller ut produkterna innan förpackningen slängs.

Han tycker att ovissheten kring utgångsdatumen är ett problem. Många varor går att äta trots att de har gått ut. 

– Farliga bakterier försvinner dessutom om man tillagar maten på över 70 grader.

undefined
Termen dumpster diving kommer av att man bokstavligen dyker ner i soplådorna.

Tycker du att det ökade miljötänket märks av bland det du hittar?

– Inte så mycket. Man hittar sällan mjölk nu, eftersom man häller ut mer innan man slänger förpackningarna. Men i mängd har det inte minskat märkbart av vad jag har sett.

Sorteringen av avfallet skiljer sig en del mellan butikerna, men något som förekommer ofta är att förpackningar slängs i brännbart.

undefined
Andreas Jakobsson har tidigare arbetat på UNT.

Vad tror du är anledningen till att mat slängs?

– Det produceras och köps in för mycket. Det mesta av svinnet är nästan omöjligt för affärerna och personalen att hantera, om man inte tar till med politiska åtgärder.

undefined
Runt 90 procent av familjens matkonsumtion kommer från containrarna, säger Andreas Jakobsson.

Ett annat sätt att minska svinnet, säger Andreas, är att höja avgifterna för sopor och avfall.

– Då tror jag att det skulle hända mycket.

undefined
Här har dumpstraren hittat fyllt tre kassar på tjugo minuter.

Om det är lagligt att dumpstra är inte helt klart. Då butiken inte får sälja varor som har legat i soporna har de inget värde när dumpstraren tar dem, därför kan det inte anses vara stöld. Det har diskuterats om dumpstring kan vara egenmäktigt förfarande men det är inte prövat i rätten. 

Andreas Jakobsson

Ålder: 42

Familj: Fru och två barn

Blogg: Dumpstringslyx.com

Sysselsättning: Journalist, författare och föreläsare.

Bästa tips för att minska det egna matsvinnet: Låt bli att slänga maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!